Cele nouă luni de sarcină ale fiecărei femei sunt cele mai frumoase şi cele mai speciale din viaţa sa. Practic, sarcina este cea mai interesantă perioadă pe care o experimentează, o perioadă plină de schimbări şi provocări, pe durata căreia organismul viitoarei mămici trece printr-o mulţime de transformări.
Tocmai de aceea, medicii le recomandă reprezentantelor sexului frumos, ca înainte de toate, să adopte o dietă cât mai sănătoasă, pentru a nu-şi pune fătul în pericol. Apoi, pe lângă un regim alimentar corespunzător, este nevoie să faceţi multă mişcare. În acest fel, atunci când veţi trage linia, la finalul celor nouă luni de sarcină, veţi observa că aţi luat în greutate exact atât cât trebuia, şi nu peste 20-30 kilograme, aşa cum se mai întâmplă în cazul unora dintre femei.
În principiu, ne-a declarat dr. Ana Prodan, medic specialist Obstetrică- Ginecologie, toate acestea vă vor ajuta să aveţi o creştere ponderală adecvată perioadei de sarcină.
„Pe parcursul sarcinii, organismul va acumula, în majoritatea cazurilor, între 12 şi 17 kilograme faţă de greutatea pe care o aveaţi la început. Nu vă panicaţi, întrucât în aceste kilograme, care uneori vă pot părea multe, nu intră doar greutatea bebeluşului, uterul, sau lichidul amniotic, dar şi placenta. Aşa că, veţi vedea că la final, când veţi naşte, că le veţi da pe toate jos. În tot acest timp, dezvoltarea intrauterină a micuţului dumneavoastră înseamnă aproximativ 55.000 de calorii, deci mămicile trebuie să fie foarte atente la ce bagă în gură şi să mănânce mereu sănătos”, a explicat specialistul.
Mâncaţi cu măsură!
Totuşi, este nevoie ca viitoarea mămică să nu mănânce exagerat, în nici un caz pentru două persoane. De ce? Pentru că este posibil să luaţi în greutate mult mai mult decât este normal.
Desigur, în prima parte a sarcinii este posibil ca din cauza stărilor de greaţă şi vomă generate de schimbările hormonale să pierdeţi la cântar. La scut timp după aceea, începând cu cel de-al doilea trimestru de sarcină, veţi acumula treptat, în jur de 500 grame pe săptămână. În cazul în care observaţi o creştere în greutate anormală, iar într-o lună să asimilaţi, spre exemplu, câteva kilograme este indicat să vă prezentaţi de urgenţă la medicul specialist, în scopul efectuării unor analize pentru depistarea diabetului în sarcină.
În acelaşi timp. este important să ştiţi că a acumula foarte mult în timpul sarcinii, poate reprezenta o mare problemă, pentru că obezitatea pe perioada sarcinii nu duce doar la diabet gestaţional, dar şi la dislipidemie, risc de afecţiuni neurologice şi nu numai.
„Femeile care acumulează prea multe kilograme prezintă şi o serie de riscuri, care vă pot urmări şi după ce scăpaţi de sarcină. În primul rând, există posibilitatea de expulzie, dar poate deveni foarte dificilă şi coaserea după ce fătul a venit pe lume. În plus, şi vindecarea este mult mai grea în astfel de situaţii. Nu trebuie omisă nici o altă situaţie. Deseori, când avem de-a face cu o mamă obeză, aceasta poate avea şi probleme cu circulaţia. Totodată, ea poate suferi şi de hemoroizi, insuficienţă venoasă periferică cronică, şi bineînţeles, neplăcutele varice”, a completat medicul.
Mai trebuie menţionat şi că o mamă obeză va avea foarte multe probleme şi în ceea ce priveşte recăpătarea aspectului fizic de dinainte de sarcină. Spre exemplu, de obicei, la femeile obeze sau la cele care au acumulat între 20 şi 30 de kilograme în timpul sarcinii apare depresia postnatală, iar această depresie accentuează obezitatea. Aşa că, aceste mame au tendinţa a a mânca şi mai mult, pentru că aşa au impresia că îşi rezolvă şi problemele, ceea ce este greşit.