Perioada sărbătorilor de iarnă este definită, de foarte multe ori, ca fiind o perioadă a meselor întinse, bogate în grăsimi, glucide şi alcool, hipercalorice, toate impresionante ca volum. Ne dorim să mâncăm de toate şi în mod special să nu ne lipsească nimic de pe masă. Dr. Monica Grasa, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice este de părere că pentru a nu avea probleme digestive în timpul sărbătorilor sau după, ar trebui să fim moderaţi.
„Moderaţie în dimensiunea porţiilor, repartizarea meselor pe tot parcursul zilei şi nu transformarea zilelor într-un ospăţ continuu. Grăsimile, carbohidraţii (glucidele) şi alcoolul sunt principalii «actori» ai acestei perioade. Grăsimile se regăsesc în preparatele din carne, în sosuri, în preparatele făcute cu maioneză, în produsele de patiserie şi cofetărie. Pentru a evita neplăcerile, alegem porţii mici, alegem să limităm cantitatea grăsimilor folosite la prepararea mâncărurilor tradiţionale, evităm dulciurile inutile din comerţ. Totodată, însoţirea meselor bogate în grăsimi de salate şi legume este o soluţie salvatoare de la eventuale neplăceri digestive ulterioare”, ne-a declarat medicul.
Dr. Grasa spune că glucidele sunt duşmanii persoanelor cu diabet şi mai ales a persoanelor cu obezitate. Precizăm că glucidele sunt prezente în deserturi, pâine, fructe, garnituri (cartofi, orez). Aşa că este necesar să reducem cantitatea de pâine, să evităm consumul de sucuri şi dulciuri cumpărate şi să înlocuim fructele cu salate şi legume sau să le consumăm într-o cantitate mai mică.
„Totodată, ne putem bucura de tradiţiile gastronomice, dar nu trebuie să uităm de plimbările în aer liber, de odihnă şi de cuvântul magic, moderaţie. Haideţi să ne bucurăm mai mult de oameni şi mai puţin de mâncare, să ne bucurăm de sărbătoarea spirituală şi mai puţin de cea culinară”, a completat specialistul.
Friptura trebuie asezonată, obligatoriu, cu salată
În acelaşi timp, nu uitaţi cum faceţi trecerea de la perioada de post, când nu puteţi mânca orice şi zilele de după Crăciun.
Nutriţioniştii avertizează că preparatele tradiţionale de sărbători nu „pică” greu la stomac dacă aveţi un meniu echilibrat. Acest lucru înseamnă că, spre exemplu, la o porţie bună de friptură de porc, este recomandat să aşezaţi pe masă şi o porţie de salată. Totodată, nu începeţi masa direct cu mâncare „grea”, ci mai degrabă cu un antreu vegetal, pentru că în acest fel reuşiţi să deschideţi digestia cu alimente uşoare.
De recomandat ca următorul fel de mâncare să fie ciorbă. Nu o evitaţi, deoarece are un rol important în a dilua sucurile gastrice şi, mai mult, de a tampona aciditatea lor, funcţionând adesea ca un pansament pentru stomac.
De asemenea, nutriţioniştii recomandă ciorbă sau supă încălzită uşor, la fiecare masă, încă un pas pentru evitarea problemelor de sănătate, după regimul postului şi trecerea la bucatele delicioase de Crăciun. Desigur, nu uitaţi să evitaţi alimentele reci sau pe cele foarte fierbinţi.
Tot la capitolul mâncare, pentru gurmanzi este mai potrivit să nu consume mai mult de două feluri la o masă.
La capitolul băutură, după câteva săptămâni în care v-aţi abţinut de la consumul oricăror băuturi alcoolice, evitaţi excesul. Recomandat este să evitaţi întotdeauna excesul de alcool, dar în perioada sărbătorilor de iarnă, foarte multă lume nu ţine cont de sfaturile medicilor. Mulţi susţin că o tărie la aperitiv deschide apetitul, dar în acelaşi timp, trebuie reţinut faptul că şi irită mucoasa gastrică şi creşte mişcările intestinale. Aşa că, pe cât posibil, ocoliţi băuturile alcoolice şi înlocuiţi-le cu băuturi non-alcoolice.
În plus, dacă se poate, combinaţi alcoolul cu sucuri naturale. Un ultim aspect important în evitarea unei toxiinfecţii alimentare constă în pauzele dintre mese.