09 Mai 2022
468 accesări
0 comentarii

În general, kilogramele în plus nu duc la nimic bun. Astfel, pe lângă faptul că acestea reprezintă unul dintre declanșatorii sindromului metabolic, excesul de greutate poate duce și la boli grave, așa că trebuie să fiți foarte atenți ce mâncați și mai ales să faceţi mișcare constant. De fapt, sindromul metabolic este denumirea dată setului de patologii (hipertensiune arterială, modificări ale glucozei și trigliceridelor și obezitate) care include rezistența la insulină. Rezistența la insulină înseamnă că glucoza ingerată nu poate fi folosită corespunzător de țesuturi și transformată în energie. Ca urmare, pancreasul produce exces de insulină ce ajunge în sânge.


Ulterior, excesul de insulină determină creșterea nivelului de trigliceride, scade colesterolul bun (HDL), crește colesterolul rău (LDL) și îngreunează eliminarea grăsimilor ingerate. Din păcate, întregul proces declanșează riscul de diabet, în special de tip 2 și boli cardiovasculare, fiind una dintre principalele cauze de deces din lume.


Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sindromul metabolic afectează 19,3% din populația lumii (42% femei și 64% bărbați). Această afecțiune este determinată de factori genetici și asociată direct cu obezitatea. Desigur, și alți factori pot contribui la apariția acesteia, cum ar fi lipsa exercițiilor fizice, vârsta și modificările hormonale. Unele consecințe pe care le poate produce sindromul metabolic sunt: riscul crescut de coagulare a sângelui, prezența albuminei în urină, niveluri crescute de substanțe proinflamatorii în sânge. Totodată, dacă aveți trei dintre aceste valori sau mai multe, ați putea suferi de acest sindrom: hipertensiune arterială, grăsime abdominală, colesterol bun sau HDL, trigliceride, glicemie mare.

Taguri articol: sfatul medicului dietă kilograme grăsime

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU