Fotofobia este un simptom caracterizat de disconfort ocular sau la nivelul capului, în prezența luminii puternice. Acest simptom poate fi întâlnit și sub denumirea de fotosensibilitate și este frecvent întâlnit, putând afecta considerabil calitatea vieții pacientului. Din păcate, în ciuda prevalenței sale crescute, fotofobia este puțin înțeleasă și greu de tratat.
Termenul „fotofobie” provine din cuvintele de origine greacă photo (însemnând lumină) și phobia (însemnând frică, teamă). Fiind un simptom, potrivit dr. Teodora Constantin, prima etapă pentru managementul fotofobiei este identificarea și tratarea cauzei subiacente. Principalele cauze ale fotofobiei sunt de natură oftalmologică sau non-oftalmologică (cel mai frecvent neurologică). „Trebuie să diferențiem fotofobia de alte simptome printre care: senzația de disconfort în prezența luminii puternice, neînsoțită de durere determinată de o disestezie cu origine talamică sau un sindrom de hiperpatie. Hemeralopia se referă la încețoșarea vederii din cauza luminii, frecvent întâlnită la pacienții cu afecțiuni retiniene sau ale nervului optic. Printre afecțiunile analizatorului vizual care pot cauza fotofobie enumerăm: afectarea segmentului anterior al globului ocular: inflamație (uveită, irită), conjunctivită, afecțiuni corneene, blefarită, defecte de transiluminare a irisului, uscarea ochiului; aceasta din urmă este cea mai frecventă cauză de fotofobie; keratita interstițială; afectarea segmentului posterior a globului ocular; afectarea nervului optic etc”, a precizat medicul.
Pe de altă parte, există și afecțiuni psihiatrice care pot include fotofobia ca simptom. Dintre acestea amintim: agorafobia; tulburarea anxioasă; depresia; migrena (80% dintre pacienții care suferă de migrenă au fotofobie, aceasta fiind unul dintre criteriile de diagnostic pentru migrenă). Acești pacienți sunt mai sensibili la lumină între episoadele de migrenă, comparativ cu indivizii sănătoși.
Pragul individual de sensibilitate la lumină variază, în cazul fotofobiei, de la persoană la persoană. De-a lungul timpului, a fost observată și o variație a sensibilității cu anotimpurile, pragul de disconfort fiind mai mic în lunile de iarnă, comparativ cu lunile de vară. Un alt factor care influențează pragul de disconfort este cantitatea de lumină, vederea binoculară, fiind astfel asociată cu un prag mai redus față de vederea unilaterală. Printre factorii care determină un disconfort crescut în cazul fotofobiei mai putem enumera: lungimea de undă (pacienții care suferă de migrenă au un disconfort crescut în urma expunerii la lungimile de undă ale luminii roșii sau albastre) şi sursa de lumină pulsatilă.