09 Ianuarie 2020
742 accesări
0 comentarii

De foarte multe ori, oamenii sunt afectați de schimbările de temperatură. Medicii spun că fluctuațiile de temperatură au un efect negativ asupra organismului uman, iar scăderea sau creșterea bruscă a temperaturii afectează metabolismul, iar riscul apariției astmului, afecțiunilor pulmonare și celor respiratorii, alergiilor, depresiei și problemelor de nutriție este destul de ridicat.

De asemenea, aceste fluctuații pot duce și la agravarea afecțiunilor cardiovasculare. Ca urmare, o persoană care suferă de hipertensiune arterială, afecțiune ce poate fi ținută sub control, riscă să facă un atac de cord. Una dintre explicații ar fi că frigul poate interacționa cu medicamentele prescrise pacienților hipertensivi.

Mai mult decât atât, trecerea de la o temperatură la alta poate genera o criză anginoasă și chiar un accident coronarian acut.

Pe de altă parte, a precizat dr. Doina Cristescu, patologia coronariană este în creștere în această perioadă, la fel și ateroscleroza. „Desigur, bolile de inimă sunt declanșate și de vârsta înaintată, iar dacă în familie există bolnavi, afecțiunea poate fi ereditară. La acestea se adaugă factorii de risc modificabili, asupra cărora noi, medicii, încercăm să acționăm în prevenția primară, adică să prevenim apariția bolii. Tocmai de aceea, trebuie urmărite mereu hipertensiunea arterială, dislipidemia, valoarea colesterolului, fumatul, sedentarismul, obezitatea și stresul. Controlând acești factori de risc, controlezi boala aterosclerotică și scazi incidența bolilor cardiovasculare”, a explicat specialistul.

Temperaturile externe dau și dureri de cap

Totodată, atunci când vremea se răceşte, foarte multe persoane se pot confrunta cu ameţeli şi dureri de cap. Desigur, există și oameni care acuză o stare de oboseală acută, o astenie fizică şi psihică, o stare de somnolenţă continuă şi chiar depresie, cu toate că se odihnesc corespunzător. Din acest motiv, este bine să ajutăm sistemul imunitar consumând, pe de o parte, multe legume şi fructe, deoarece conţin vitamine şi minerale, iar pe de altă parte, suplimente nutritive. Doar în acest fel putem preveni afecţiunile provocate de aceste oscilaţii de temperatură.

Nu uitați că, din cauza aerului rece, persoanele care suferă de reumatism se confruntă cu dureri foarte mari. În plus, fronturile de aer umed agravează diferitele forme de reumatism cronic degenerativ. Spre exemplu, în momentul în care organismul este forţat să treacă de la o temperatură mai caldă la frig, acesta este slăbit instantaneu. Explicaţia este că încearcă să facă faţă acestei treceri, fiind confruntat cu umezeala şi frigul. Astfel, sistemul imunitar slăbeşte, iar organismul devine vulnerabil în faţă virozelor. Totodată, prezenţa polipilor nazali, alergiilor, care afectează mucoasa nazală şi a stresului prelungit cresc riscul producerii virozelor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU