Frisoanele sau frigurile, în termeni populari, reprezintă o senzație de frig excesiv, care se manifestă prin contracții şi relaxări rapide ale mușchilor, cu scopul de a creşte temperatura corpului, chiar dacă persoana în cauză poartă haine groase. Adeseori, frisoanele sunt însoțite de febră, semn că organismul se confruntă cu o infecție.
Deși frisoanele şi febra sunt cauzate, de obicei, de afecțiuni ușoare, cum ar fi, de exemplu, răceala, există situații când aceste simptome pot fi o consecință a unor boli mai severe (gripă, malarie, meningită), informează doc.ro.
Pe lângă senzația de frig, tremurături şi febră, frisoanele mai pot fi însoțite de simptome precum senzație de greață şi vărsături, letargie şi stare generală alterată, transpirații reci, tuse şi dureri generalizate, erupții cutanate, diaree.
Pentru ameliorarea frisoanelor care nu sunt însoțite de simptome severe, nu este neapărat nevoie să mergeţi la medic, deoarece odihna şi consumul de lichide vă vor ameliora în scurt timp starea de sănătate. De asemenea, un duş scoțian (alternează jetul de apă caldă cu cel de apă rece) şi administrarea unor medicamente specifice, doar la recomandarea medicului sau farmacistului, pot reduce febra şi ameliorează frisoanele.
Dacă frisoanele şi febra nu dispar în 48 de ore şi sunt însoțite de simptome precum respirație șuierătoare, cefalee, paloare sau cianoză, diaree apoasă persistentă, leșin, convulsii, senzație de gât înțepenit, urinări frecvente şi dureroase, vărsături, sensibilitate la lumină, tuse severă, confuzie, atunci solicitaţi ajutor medical de urgenţă.