16 Aprilie 2025
48 accesări
0 comentarii

Antioxidanții protejează celulele de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și reduc astfel riscul de boli cronice, cum ar fi al celei cardiovasculare și cancerul. Practic, acești antioxidanți sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Fumatul, poluarea atmosferică și expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete sau la substanțe chimice sunt astfel de surse, susțin specialiștii. Ca urmare, atunci când producția de radicali liberi depășește capacitatea organismului de a-i neutraliza, apare stresul oxidativ. Mai departe, el duce la deteriorarea celulelor și la apariția a numeroase afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, boala Alzheimer, Parkinson, cancerul și altele.

Cele mai importante tipuri de antoxidanți sunt: alimentele vegetale, care conțin mult mai mulți antioxidanți decât cele de origine animală.

Astfel, legumele și fructele care concentrează o cantitate mare de astfel de molecule sunt cunoscute drept „super-alimente”.

De exemplu, afinele, zmeura, murele, fragii și coacăzele sunt în topul celor mai bune alimente bogate în antioxidanți. În acelaşi timp, se spune că un măr pe zi ține doctorul departe, iar studiile confirmă această afirmație. Proprietățile antioxidante ale merelor se datorează polifenolilor din compoziție, ei protejând celulele împotriva daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi. Pe lângă grăsimile sănătoase conținute, avocado crește nivelul antioxidanților din organism și reduce nivelul colesterolului rău. În plus, un singur fruct asigură 33% din cantitatea zilnică recomandată de fibre alimentare și 15% din doza de potasiu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU