Fumatul pasiv la copii reprezintă inhalarea fumului de ţigară de la o persoană care fumează în preajma lor. În urma inhalării, copiii pot dobândi afecţiuni cronice care să îi afecteze pe termen lung, iar în cazul bebeluşilor, poate surveni decesul. Fumul de ţigară este extrem de nociv pentru copii şi le provoacă multe probleme de sănătate. Acesta este rezultatul specialiştilor, în urma unor studii efectuate asupra unui grup de copii, care sufereau de afecţiuni ale plămânilor. Specialiştii precizează faptul că mediul poluat de fumul de ţigară, dar şi de alte noxe, poate influenţa copiii şi chiar dacă par perfect sănătoşi, pot prezenta, mai târziu, afecţiuni ale căilor respiratorii.
„Cu toate ca părinţii ar putea sa fie fumători, faptul că aceştia nu sunt de acord ca şi cei mici să adopte acest obicei influenţează puternic opţiunea ulterioară a copilului”, susţin experţii.
Concluziile cercetătorilor arată că, în cazul în care părinţii se opun unui astfel de comportament, tentaţia adolescenţilor de a se apuca de fumat se diminuează.