Alăptarea este un proces care necesită o atenţie deosebită din partea mamei, cu privire la alimentele pe care le consumă şi la obiceiurile pe care aceasta le are.
Anumite alimente îi pot provoca stări neplăcute bebeluşului, sau chiar anumite afecţiuni care îl pot influenţa iremediabil. Mama trebuie să evite alimentele care provoacă colici celor mici. Varza, lintea, fasolea, mazărea sunt doar câteva alimente care consumate de mamă îi pot afecta burtica celui mic. Mâncarea condimentată îi provoacă agitaţie, la fel ceaiul, cafeaua, ciocolata şi toate produsele care conţin excitanţi nervoşi. Cele mai grave efecte sunt determinate de consumul de alcool şi de fumat, deoarece acestea influenţează laptele şi indirect, bebeluşul.
„Alcoolul şi fumatul sunt extrem de nocive şi pot crea mari dezechilibre în organismul bebeluşului. Alcoolul, precum şi fumatul afectează calitatea laptelui matern, diminuează cantitatea de lapte şi produce copilului stări de vomă”, precizează dr. Victoria Sava, medic pediatru.