06 Februarie 2024
209 accesări
0 comentarii

Autor:

Dr. Mihaela Sârbu

medic primar reumatologie

fondator ReumaDiagnostic

Afecțiunile din sfera musculoscheletală reprezintă în prezent una dintre cele mai des întâlnite patologii din cadrul populației, astfel prevenția acestora are un rol esențial pentru menținerea sănătății sistemului osos și muscular, dar și a multor altor tipuri de afecțiuni relaționate (cardio-respiratorii, neurologice, etc.).

De o deosebită importanță pentru prevenirea și pentru controlul bolilor aparatului locomotor, cu toate că încă insuficient recunoscută, este nutriția. O alimentație echilibrată, bogată în legume și fructe, în nutrienți, este desosebit de importantă, în mod special aportul de calciu și vitamina D, acestea fiind cunoscute pentru proprietățile lor în ceea ce privește formarea și menținerea oaselor puternice. Astfel, deficitul de vitamina D poate duce la dezvoltarea bolilor osoase precum rahitismul la copii sau osteoporoza la adulți. Cele mai cunoscute surse de vitamina D includ expunerea zilnică la soare și consumul de alimente precum peștele gras (somon, ton, macrou), laptele și ouăle. Calciul, un alt element esențial, poate fi găsit în alimente precum produsele lactate (lapte, iaurt, brânză), legumele cu frunze verzi, nucile și semințele. Unele studii au arătat că dietele de tip mediteraneean se asociază cu o incidență mai scăzută, cu vârste mai înaintate de debut si cu forme mai ușoare de afecțiuni musculoscheletale.

O a două etapă fundamentală pentru a asigura o bună dezvoltare a sistemului musculoscheletal este reprezentată de adoptarea unui stil de viață sănătos prin menținerea unei greutăți corporale optime, efectuarea de exerciții fizice cel puțin 15-20 de minute cel puțin 4 zile/săptămâna, precum și evitarea activităților care pot pune presiune importantă asupra articulațiilor sau coloanei vertebrale. O variantă accesibilă tuturor pot fi exercițiile de rezistență și cele de tip cardio, precum mersul pe jos, alergarea sau înotul, acestea fiind deosebit de benefice. Totodată, este recomandat renunțarea la obiceiurile nocive ca de exemplu fumatul sau consumul cronic de alcool, deoarece acestea pot influența negativ dezvoltarea osteo-musculară sau pot chiar încetini procesul de vindecare a anumitor afecțiuni.

Un program de exerciții regulate, care se concentrează pe întărirea mușchilor și flexibilitatea acestora, poate contribui la menținerea sănătății articulațiilor. În acest sens, un rol important îl dețin medicina de recuperare și kinetoterapeutul care pot dezvolta un program de exerciții personalizat dedicat fiecărei patologii musculoscheletale, de la simple scolioze, gonartroze până la traumatisme complexe, urmărind astfel nevoile pacientului. Kinetoterapia poate ajuta în cazul recuperării după leziuni sportive sau traumatisme, în managementul durerilor cronice îndeosebi a celor din cadrul bolilor reumatologice, inclusiv în cazurile ce necesită reabilitarea post intervenții chirurgicale.

Una dintre cea mai cunoscute modalități de evaluare a sistemului osos este reprezentată de osteodensitometrie (examinarea DEXA pe bază de raze X, sau tehnica mai modernă si lipsită de radiații REMS) aceasta fiind o tehnologie de imagistică medicală utilizată pentru a măsura densitatea osoasă a unei persoane, fiind recunoscută pentru rolul ei în diagnosticarea osteoporozei. DEXA sau REMS poate evalua densitatea osoasă în zone specifice, cum ar fi coloana vertebrală, șoldurile și antebrațul, permițând determinarea zonelor cu cea mai mare fragilitate și asigurând astfel un tratament adecvat al pacienților, precum și monitorizarea pe termen lung a acestora.

Efectuarea unor controale medicale periodice este de asemenea recomandată pentru a preveni apariția și dezvoltarea ulterioară a unor posibile afecțiuni musculoscheletale. Reumatologia este specialitatea medicală care se ocupă de diagnosticarea, tratarea și gestionarea bolilor reumatice care afectează sistemul musculoscheletal și adesea se referă la afecțiuni degenerative, autoimune și inflamatorii cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, spondilita anchilozantă, afecțiuni des întâlnite în prezent în cadrul populației și uneori chiar invalidante.

Ortopedia și traumatologia este altă specialitate medicală care poate juca un rol important în educarea pacienților cu privire la factorii de risc și la măsurile preventive cu privință la afecțiunile musculo-scheletale. Medicul ortoped poate evalua corectitudinea posturii pacientului, a activităților desfășurate de acesta, poate recomanda programe de exerciții și terapie fizică potrivite, și contribuie la gestionarea afecțiunilor musculoscheletale existente pentru a preveni agravarea lor și apariția unor eventuale complicații.

Complementar examenelor clinice pot veni în ajutor și investigațiile imagistice precum radiografia, ecografia musculoscheletală, computer-tomografia și rezonanța magnetică. Ecografia musculoscheletală este o procedură modernă ce câștigă din ce în ce mai mult teren prezentând avantaje notabile precum: înaltă rezoluție spațială (superioară față de RMN pentru structurile superficiale), explorare în dinamica, în timpul execuției active sau pasive a diverselor manevre dinamice specifice, coroborarea cu examenul Doppler și analiza vascularizației și a inflamației. În scop terapeutic, ecografia musculoscheletală permite stabilirea localizării și ghidajul infiltrațiilor. Rezonanța magnetică (RMN) prezintă capacitatea de a vizualiza și diagnostica leziunile profunde, leziuni complexe ligamentare precum cele de la nivelul genunchiului, leziuni musculare, inflamatorii sau degenerative de la nivelul coloanei vertebrale si articulațiilor sacro-iliace, precum herniile discale, frecvent întâlnite în prezent.

Alt concept de o deosebită importanță, încă insuficient cunoscut dar care a fost demonstrat in numeroase rânduri este faptul ca prevenția si controlul afecțiunilor musculoscheletale previn apariția sau agravarea altor probleme de sănătate precum afecțiunile cardiace sau ale vaselor periferice, afecțiunile respiratorii, endocrine, neurologice sau psihiatrice.

Prin urmare, o atitudine preventivă a afecțiunilor musculoscheletale precum și monitorizarea corectă a acestora îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții. Adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, consultarea regulată a unui medic specialist (ortoped, reumatolog sau medic de recuperare medicală) care să elaboreze un plan de profilaxie sau de tratament adecvat nevoilor individuale ale fiecărui pacient poate contribui semnificativ la reducerea riscului de dezvoltare sau de agravare a diferitelor afecțiuni ale aparatului locomotor.

Mai multe detalii puteţi găsi accesând site-ul www.reumadiagnostic.ro

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mihaela SÂRBU