În cazul în care nu ştiaţi, gemenii sau tripleţii pot avea taţi diferiţi, indiferent dacă aceştia au fost concepuţi natural sau in vitro.
„În aceste cazuri extrem de rare, corpul mamei trebuie să elibereze două ovule în perioada ovulaţiei, care sunt apoi fertilizate de doi spermatozoizi de la doi bărbaţi diferiţi. Deşi probabilitatea unui asemenea fapt este de un caz la un milion, fenomenul nu este neobişnuit în natură,
întâlnindu-se şi la alte mamifere”, a declarat dr. Andrei Nicolae Zisu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie.
Tocmai de aceea, o sarcină multiplă necesită chiar mai multă atenţie şi grijă decât o sarcină unică, terminându-se de cele mai multe ori înainte de termenul celor 40 de săptămâni. Acest lucru se întâmplă deoarece uterul şi abdomenul mamei nu mai pot rezista, fiind întinse la maximum. Întrucât naşterea va fi prematură, bebeluşii ar putea avea probleme cu respiraţia sau cu alăptarea.
Ei au nevoie de îngrijiri speciale, iar uneori vor sta mai mult în incubator. Faptul că unul dintre bebeluşi este mai plăpând nu ar trebui, totuşi, să constituie un motiv de îngrijorare pentru mamă, întrucât acesta va recupera şi se va dezvolta la fel ca fratele lui.
Un alt aspect care îi sperie pe părinţii bebeluşilor prematuri este fizicul acestora. Mici de 1 - 2 kg, ei au pielea foarte ridată, roşiatică, aproape transparentă, privirea pare goală şi par extrem de fragili. Legătura strânsă cu mama, contactul fizic cu aceasta şi atenţia sporită îi ajută, însă, să crească şi să se dezvolte normal, ca orice alt bebeluş venit a termen.