O mare parte din genele obezităţii sunt legate de creier, care ne face să ne fie mai mult sau mai puţin foame sau să renunţăm la mâncare.
Potrivit Agerpres, între 40 şi 70 la sută din cazurile de obezitate au o componentă genetică. Deşi aceasta a fost legată în mod tradiţional de partea de mijloc a corpului, se pare că majoritatea genelor acestei boli se află în creier.
Dr. Ruth Loos, directoarea Programului privind metabolismul şi genetica obezităţii al Institutului de Medicină Personalizată Charles R. Bronfman din New York a precizat că potrivit informaţiilor actuale, se poate prezice doar între 5 şi 20 la sută din genetica obezităţii, fiind aproape imposibil să se anticipeze cu certitudine cine va suferi de obezitate.
Potrivit dr. José María Ordovás, director al laboratorului de Nutriţie şi Geomatică de la Universitatea Tufts (SUA), obezitatea nu răspunde unei gene unice, existând aproape 200 de gene asociate acestei boli. Expertul a explicat că trăim într-un mediu „obeso-genic” la care ne expunem când mâncăm nesănătos, când dormim mai puţin decât normal sau când suntem expuşi stersului. „Dialogul care există între gene şi mediul înconjurător se modelează prin epigenetică”, a declarat dr. José María Ordovás, referindu-se la cazul bebeluşilor expuşi riscului de a deveni obezi prin excesul alimentar pe care îl fac mamele însărcinate.
Totuşi, există o legătură între obezitate şi nivelul socio-economic şi educaţional. Astfel, deprinderile de viaţă sănătoase le pot scăpa de obezitate pe acele persoanecare au o prezenţă mai mare a genei legate frecvent de această patologie.