Pentru depistarea din vreme a cancerului de col uterin, afecțiune care face ravagii printre femeile din țara noastră, este nevoie de un test Babeș-Papanicolau. Sunt cazuri în care această testare nu este suficientă, ci este recomandată și realizarea genotipării HPV.
Testul Babeș-Papanicolau, recomandat de medicii de obstetrică și ginecologie pentru depistarea din timp a uneia dintre cele mai perfide boli, cancerul de col uterin, nu este infailibil. Sunt situații în care poate să dea rezultate fals-pozitive sau fals-negative. Tocmai din acest motiv, dr. Dana Ioana Mănac, medic specialist obstetrician-ginecolog, atrage atenția asupra importanței unui alt test, adițional: genotiparea HPV.
„Testul Babeș-Papanicolau este un test de screening, adică un test prin care se supraveghează populația aparent sănătoasă, fără simptome , din care se selectează cazurile ce necesită supraveghere sau continuarea investigațiilor. Sensibilitatea și specificitatea testului Babeș-Papanicolau nu sunt 100%, de aceea pot exista teste fals-pozitive sau fals-negative. Genotiparea HPV, adică analizarea celulelor și identificarea modificărilor pe care Human Papiloma Virus (HPV) le poate produce la nivelul celulelor colului uterin, este un test adițional care ajută testul Babeș-Papanicolau: în cazul în care testul Babeș-Papanicolau este negativ pentru o leziune intraepitelială, dar genotiparea HPV este pozitivă pentru una dintre tulpinile HPV cu risc oncogen crescut, acesta este un beneficiu privit astfel – pacienta este prevenită că leziunea nu este produsă, însă factorul de risc ( tulpina HPV oncogenă) este prezentă, motiv pentru care reevaluarea pacientei se face la un interval de timp mai scurt decât în cazul HPV negativ”, a declarat dr. Dana Ioana Mănac.
Totodată, în contextul depistării tulpinii HPV, medicul ginecolog va recomanda aplicarea unui tratament local și modul în care poate fi schimbat stilul de viață, pentru a contribui favorabil la eliminarea virusului din organism. Printre măsuri se numără renunțarea la fumat, echilibrarea dietei, scăderea în greutate.
„Cele mai multe femei au infecții HPV tranzitorii (organismul are capacitatea de eliminare a virusului prin imunitatea proprie), însă există cazuri când acest lucru nu se produce, putând determina apariția modificărilor pe testul Babeș-Papanicolau. Un rezultat anormal la testul Babeș-Papanicolau sau la genotiparea HPV nu indică prezența cancerului.
Modificările apărute pe aceste teste pot progresa la cancer de col uterin (cel mai des asociat cu prezența îndelungată a tulpinilor oncogene HPV), însă această progresie este lentă, se produce în ani și de cele mai multe ori se poate interveni devreme, astfel încât intervenția este curativă”, a mai atras atenția medicul ginecolog.
Xxx
În perioada 18 – 24 ianuarie se desfășoară Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Se impune menționat că România este, în prezent, pe primele locuri din UE la cele mai multe cazuri de cancer de col uterin depistate anual: peste 4000 de cazuri noi și peste 1800 de decese, anual, din cauza diagnosticării tardive. Testele de screening realizate anual pot salva vieți, subliniază medicii.
Florentina BOZÎNTAN