Genunchii sunt de ajutor pentru susţinerea greutății atunci când stăm în poziţie verticală, dar permit, în acelaşi timp, să îndoim şi să întindem picioarele, indiferent de vârsta pe care o avem. Din păcate, în ziua de azi, durerea la genunchi afectează foarte multe persoane, apărând în urma unei leziuni sau a solicitării zilnice. Deşi poate părea ciudat, specialiştii susţin că genunchiul este una dintre cele mai complexe articulaţii din corp.
Totodată, este interesant de ştiut că genunchii sunt o îmbinare de oase, muşchi, ligamente, cartilaje şi rotule, dar cea mai mică problemă, cum ar fi o lovitură, o inflamaţie sau suprasolicitarea, poate provoca o durere imediată, împiedicându-vă să vă îndepliniţi sarcinile zilnice. Potrivit dr. Aurelia Roman, pe lângă administrarea unui tratament medicamentos prescris de medic, există şi câteva exerciţii care oferă genunchilor mai multă forţă şi flexibilitate. În plus, ce activităţi sunt interzise în această situaţie? Puteţi să mergeţi cu bicicleta ori să dansaţi fără să luaţi înainte un analgezic?
În ultimii ani, medicii au descoperit că durerea la genunchi este asociată cu următorii factori: stilul de viaţă adoptat, anumite afecţiuni cum ar fi artrita sau osteoporoza, nivelul de activitate fizică desfăşurată şi uneori chiar sexul unei persoane. De exemplu, femeile sunt mai predispuse la pierderea densităţii osoase odată cu trecerea timpului, fapt ce afectează genunchii şi celelalte articulaţii. „Totodată, genunchii sunt asemenea unor maşinării expuse acţiunii distrugătoare a timpului, motiv pentru care trebuie îngrijiţi în mod corespunzător în fiecare zi. Vă întrebaţi cum se poate face acest lucru? Simplu! Cu ajutorul unei diete sănătoase şi al unor exerciţii fizice moderate care să nu îi solicite prea tare. În acelaşi timp, de folos vă poate fi bicicleta eliptică. În cazul acesteia, scaunul este îndeajuns de înalt încât să nu exercitaţi o presiune prea mare asupra genunchilor. În acelaşi timp, nu puteţi face jogging sau plimbări lungi în natură dacă vă dor genunchii. Deci, dacă simţiţi deja o durere la nivelul genunchilor, este mai bine să evitaţi să îi suprasolicitaţi şi să vă expuneţi riscului de a intensifica durerea sau de a cauza alte leziuni şi probleme”, a explicat medicul.
În plus, dacă aveţi obiceiul de a merge pe jos, încercaţi măcar să nu vă extenuaţi şi să încetiniţi puţin pasul. Mai mult decât atât, trebuie întotdeauna să alegeţi un teren neted şi uniform unde să vă desfăşuraţi activităţile fizice, pentru a avea o tracţiune bună şi o aliniere corectă între genunchi şi şolduri. Cel mai important lucru, însă, este să evitaţi adoptarea unui stil de viaţă sedentar, pentru că în acest fel genunchii îşi pierd flexibilitatea şi articulaţiile devin mai fragile.