18 Septembrie 2023
204 accesări
0 comentarii

Gingivita reprezintă o afecțiune parodontală inflamatorie determinată de acumulările de placă bacteriană și tartru, caracterizată prin modificarea culorii gingiei, însoțită de inflamarea și iritarea acesteia. Din păcate, în lipsa tratamentului, gingivita poate favoriza apariția parodontozei, o afecțiune parodontală mult mai gravă, care poate duce inclusiv la pierderea dinților. Principala cauză în apariția gingivitei este igiena orală precară.

Din fericire, afecțiunea poate fi prevenită și tratată cu ajutorul unor bune practici de igienă orală, printre care se numără periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare o dată pe zi și controale stomatologice de rutină. Potrivit dr. Andreea Zamfir, gingivita este o afecțiune frecvent întâlnită la persoanele de peste 30 de ani. În prezent, nu este cunoscută cauza care determină bărbații să fie mai vulnerabili în dezvoltarea bolii. Totodată, gingivita poate să apară și la persoanele care trăiesc într-un mediu defavorizat, la fel și la persoanele fumătoare, deoarece fumul afectează capacitatea organismului unei persoane de a lupta împotriva infecțiilor.

„Există sute de specii de bacterii care trăiesc în cavitatea orală, multe dintre ele fiind benefice organismului. Cu toate acestea, la nivelul cavității bucale există și numeroase bacterii dăunătoare, care, atunci când se acumulează în exces, pe fondul lipsei periajului dentar, pot afecta sănătatea dinților și a gingiilor. Lipsa periajului dentar duce la formarea plăcii dentare, care, dacă nu este îndepărtată prin periaj dentar în fiecare zi, se mineralizează. Această acumulare de minerale creează tartrul, care va favoriza dezvoltarea, în continuare, a bacteriilor la rădăcina dintelui. Apoi, inflamația la nivelul gingiilor apare ca răspuns imunologic al organismului la această dezvoltare bacteriană”, a explicat medicul.

Alte cauze care pot duce la apariția gingivitei: anumite medicamente, precum anticoncepționalele orale sau injectabile, deficiența severă de vitamina C, modificările hormonale care apar după menopauză și sarcină, gura uscată, obezitatea, expunerea la metale grele, cum ar fi nichelul (este inclus în anumite bijuterii) și bismutul (prezent în unele produse cosmetice).

De asemenea, există unele infecții gingivale care pot cauza gingivita, cum ar fi boli virale, infecții fungice sau afte.

De precizat că gingiile sănătoase sunt ferme, de culoare roz pal și puternic lipite de dinți. Astfel, vă puteţi da seama că ceva nu este în regulă în următoarele situații: gingiile sunt umflate și au culoarea roșu închis, sângerarea gingiilor atunci când vă spălați pe dinți sau folosiți ață dentară, respirație urât mirositoare, gingii ușor desprinse de dinți.

Într-un stadiu incipient dinții vor părea sănătoși, iar gingiile vor avea un aspect normal, fără a fi umflate sau să prezinte altfel de senzații neplăcute. Cu toate acestea, este posibil să existe sângerări sporadice după consumul anumitor alimente, cum ar fi merele. De asemenea, dacă nu sunt luate măsuri cu privire la sângerările gingivale, dinții încep să acumuleze placă bacteriană care duce la inflamații și durere.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU