26 Ianuarie 2024
39 accesări
0 comentarii

Gingivita reprezintă o afecțiune a gingiilor caracterizată prin inflamație. De fapt, susțin specialiștii, este primul stadiu de afectare parodontală, care poate fi total reversibilă, în cazul în care se instituie la timp tratamentul corect. Există mai multe tipuri de gingivită, cu simptomatologie și cauze diferite: gingivită cronică simplă; gingivită alergică (provocată de anumite medicamente); gingivită ulcero-necrotică. Gingivita cronică simplă este cel mai des întâlnită și poate fi tratată chiar de pacient, dacă respectă indicațiile medicului referitoare la igienă. Principala cauză de producere a gingivitelor este cea bacteriană. Astfel, pe măsură ce placa bacteriană se acumulează la nivelul gingiei, afecțiunea se instalează treptat. În ceea ce privește gingivita simplă de cauză bacteriană, aceasta apare ușor, chiar și după numai câteva zile în care pacientul nu face periajul uzual. După această perioadă, gingiile încep să devină roșii, apare un disconfort la anumite alimente și, treptat, se instalează toate semnele unei afecțiuni gingivale.

Principalul simptom care poate alarma pacientul este sângerarea. În plus, mai sunt prezente și alte semne care indică prezența gingivitei:

sensibilitate gingivală; umflarea gingiilor; gură urât mirositoare; retracție gingivală; sângerare la folosirea aței dentare sau chiar la periaj. Partea bună este că reluarea igienei riguroase, de obicei, duce la vindecarea gingivitei în câteva zile sau săptămâni, în funcție de gravitate.

De asemenea, medicul dentist, prin detartraj și air-flow, poate îndepărta tartrul și, astfel, va elimina o mare parte din cantitatea bacteriană prezentă.

Taguri articol: sfatul medicului gingivita medicament

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU