Glaucomul este o afecţiune cronică a ochilor, care se manifestă prin creşterea presiunii intraoculare, afectarea nervului optic şi diminuarea vederii până la orbire. Netratat, duce la orbire.
Diagnosticarea este foarte importantă, pentru prevenirea şi evitarea orbirii. Dacă pacientul prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire, este indicat să se efectueze controale periodice la medicul oftalmolog.
La glaucomul cu unghi deschis, singurul simptom este pierderea vederii şi pacientul s-ar putea să nu-şi dea seama de acest lucru, decât atunci când problema devine destul de serioasă. În schimb, la glaucomul cu unghi închis, simptomele sunt blânde - vedere înceţoşată, care nu durează mult timp. Simptomele severe ale acestui tip de glaucom sunt: vedere înceţoşată, ochi roşii, dureri oculare şi în jurul ochilor, senzaţie de rău, stări de vomă.
Glaucomul congenital are simptome ca: umezeala ochilor, sensibilitatea la lumină, creşterea în volum a ochiului.
„Pentru diagnosticare, pacientul trebuie să efectueze investigaţii ca: măsurarea presiunii intraoculare, examinarea fundului de ochi, examenul câmpului vizual etc. Investigaţiile necesare pentru diagnosticarea şi urmărirea evoluţiei glaucomului: măsurarea tensiunii intraoculare, examenul de câmp vizual computerizat, tomografie de nerv optic, măsurarea grosimii corneene, fotografierea papilei nervului optic. Este foarte greu să-i spui unui om că este orb şi că nu mai ai ce face, aşa că nu lipsiţi de la controalele oftalmologice periodice!”, spune dr. Bogdan Cucu, medic oftalmolog.