Pacienții cu gonartroză sunt conștienți de degradarea articulațiilor genunchiului, iar boala poate apărea în condiții postraumatice sau în condiții de degenerare articulară după vârsta de 50 de ani. Potrivit dr. Mircea Mărculescu, medic primar ortopedie, cu competențe în artroscopie, simptomele principale ale gonartrozei sunt durerea și impotența funcțională. Durerea poate fi localizată sau poate iradia pe mușchii coapsei ori ai gambei și este resimțită ca o senzație de arsură locală, atât în stare de repaus, cât și în mișcare.
De asemenea, pacientul poate acuza tumefacția genunchilor, inflamația, apariția pocniturilor intra-articulare, șchiopătatul. În stadiu avansat, durerea poate deveni de la ușoară până la invalidantă, determinând, în final, imposibilitatea de a mai putea mișca genunchiul.
„Afectarea oricărei articulații produce un dezechilibru de transmitere a forțelor. Practic, bolnavul nu mai calcă cu aceeași intensitate pe membrul afectat și atunci îl supraîncarcă pe celălalt. Mai mult decât atât, atunci când o articulație a genunchiului este afectată și celelalte articulații sunt în suferință (șoldurile, coloana, chiar și glezna), situație care poate duce la apariția altor afecțiuni precum coxartroze, discartroze sau diverse scolioze. De aceea, este necesară investigarea tuturor articulațiilor și aplicarea unui program de tratament și recuperare medicală care să vizeze toate articulațiile, nu strict genunchiul”, a explicat specialistul.