Oamenii de știință britanici susțin că o substanță care se găsește în citrice, precum grapefruitul, este un aliat de nădejde pentru sănătatea rinichilor. Potrivit unui studiu recent, aceste fructe previn mai ales chisturile renale. Este vorba despre narigenină, o substanță de bază din compoziția citricelor, care ar putea sta la baza unor noi medicamente pentru tratarea bolii polichistice renale. Boala se transmite genetic și se manifestă prin formarea de chisturi la nivelul rinichilor, care duc, în timp, la reducerea funcțiilor renale, dar și la hipertensiune arterială.
Rinichii polichistici pot fi cauza unui infarct, atac cerebral sau anevrism cerebral, iar cele mai afectate sunt persoanele cu vârste între 30 și 60 de ani. Narigenina din citrice, mai ales din grapefruit, acționează asupra unei proteine, numită PKD2, care este responsabilă cu dezvoltarea chisturilor la nivelul rinichilor, blocând formarea acestora.
Această descoperire este un mare pas înainte în înțelegerea bolii polichistice renale și a modurilor prin care aceasta poate fi tratată, subliniază medicii.
De obicei, rinichiul polichistic este depistat între 40 și 60 de ani, pe fondul unei insuficiențe renale, al hipertensiunii arteriale sau al măririi în volum al rinichilor. De asemenea, boala se manifestă prin dureri lombare (cauzate de mărirea rinichilor), dureri abdominale, sânge în urină, urinări frecvente, calculi renali sau infecții urinare frecvente.