Opiniile sunt împărțite atunci când vine vorba de efectele pe care mestecatul gumei le are asupra sănătății. În timp ce unii specialiști declară că mestecatul gumei în exces cauzează probleme de sănătate, alții chiar o recomandă. În general, susţin medicii, guma de mestecat nu conține substanțe dăunătoare, însă masticația în sine poate să aibă efecte negative, în timp ce unele ingrediente pot să fie, în unele cazuri, controversate. Se recomandă mestecarea gumei în următoarele situații:
când învățaţi sau când încercaţi să rețineţi informații, momente în care se stimulează fluxul de sânge către creier, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea memoriei. De asemenea, dacă vă simțiţi obosit, mestecaţi gumă pentru a rămâne atent. De exemplu, atunci vă aflaţi la volan. Totodată, este recomandată pentru eliminarea senzației de greață, în special persoanelor care suferă de rău de mașină.
Conform unor specialiști din domeniul medicinei dentare, guma de mestecat fără zahăr poate preveni apariția cariilor, așadar dacă obișnuiţi să folosiţi frecvent gumă de mestecat, recomandarea este să o evitați pe cea îndulcită cu zahăr industrial și să o alegeţi pe cea îndulcită 100% cu xilitol. Acesta este un îndulcitor natural din mesteacăn care nu conține zahăr sau aspartam și poate oferi protecție naturală împotriva cariilor dentare. Mai mult decât atât, guma de mestecat stimulează producția de salivă, responsabilă de eliminarea acizilor și resturilor alimentare rămase în gură, care ar putea provoca apariția cariilor dentare și a bolii parodontale. Totuşi, mestecatul ei în exces poate avea unele efecte secundare nedorite. Iată câteva dintre ele: gumele fără zahăr conțin laxative care pot cauza tulburări digestive; guma care conține zahăr poate afecta sănătatea dinților și poate cauza o serie de afecțiuni precum obezitatea sau diabetul; mestecatul constant poate cauza probleme cu maxilarul și dureri în zona acestuia.