Gustul sărat în gură reprezintă un simptom al unor infecții ale cavității bucale sau ale tractului respirator superior, precum și al unor afecțiuni ale sistemului digestiv, cum ar fi refluxul gastroesofagian sau boala de reflux biliar. De cele mai multe ori, susțin specialiștii, acesta este asociat cu o iritare a esofagului sau a gâtului. Indiferent de cauzele sale, gustul sărat în gură poate afecta calitatea vieții unei persoane și poate duce la dezvoltarea unor simptome suplimentare, cum ar fi senzația de sete excesivă sau uscăciunea gurii. Există o varietate de cauze care pot duce la apariția gustului sărat în gură. Unele dintre cele mai comune cauze includ: deshidratarea; dezechilibrele electrolitice; infecții ale cavității bucale și ale tractului respirator superior; afecțiuni ale sistemului endocrin; afecțiuni ale sistemului digestiv.
Tratamentul pentru gustul sărat în gură depinde, de asemenea, de cauza simptomului. În general, acesta include următoarele opțiuni: hidratare adecvată; corectarea dezechilibrelor electrolitice (în cazul în care gustul sărat este cauzat de un dezechilibru de electroliți, medicul poate prescrie suplimente sau poate recomanda o dietă adecvată pentru corectarea problemei); tratamentul afecțiunilor medicale. Totodată, probleme apare după schimbarea medicamentelor sau tratamentul infecțiilor cavității bucale și ale tractului respirator superior. În alte situații, de vină este menținerea unei igiene dentare necorespunzătoare.
Sfaturi utile și recomandări pentru a preveni și a reduce simptomele de gust sărat în gură: mențineți o igienă orală corespunzătoare; vizitați medicul stomatolog în mod regulat, pentru controale și curățări profesionale; evitați fumatul și consumul de alcool; urmați o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în legume și fructe, precum și alimente bogate în nutrienți esențiali. Nu uitați să evitați alimentele bogate în sare, deoarece pot agrava simptomele de gust sărat în gură.