04 Februarie 2021
455 accesări
0 comentarii

Vă confruntaţi cu dureri ale articulaţiilor? În aceste condiţii, este posibil să suferiţi de gută, o formă de artrită care se manifestă prin episoade dureroase secundare inflamaţiei articulaţiilor. Potrivit dr. Nicoleta Călin, boala se manifestă prin durere, edem, roşeaţă şi inflamaţie a zonei afectate. În acelaşi timp, pacientul începe să se mişte din ce în ce mai greu.

„Problema este că, fără tratamentul adecvat, guta este o boală care se poate agrava şi poate cauza leziuni severe ale articulaţiilor, tendoanelor sau ale altor ţesuturi. Cauza principală a gutei este excesul de acid uric în sânge (hiperuricemia), care este deseori asimptomatică şi nu duce la complicaţii. De cele mai multe ori, persoanele cu nivel crescut sangvin al acidului uric nu dezvoltă gută. Din păcate, la acest moment, nu este cunoscută cauza exactă a hiperuricemiei, dar s-au identificat diferiţi factori genetici incriminaţi în apariţia acesteia. De asemenea, trebuie precizat că guta este o afecţiune care afectează în mod special bărbaţii”, a explicat medicul.

Analiza care confirmă diagnosticul este măsurarea concentraţiei acidului uric, dar acesta nu este întotdeauna definitoriu. Pot exista manifestări şi cu un nivel al acidului uric normal sau uşor crescut, dar manifestările sunt zgomotoase. Oricum, aceasta este o boală care necesită, pe lângă tratamentul medicamentos, şi regim alimentar. Ca urmare, suferinzii trebuie să elimine din meniu carnea de pui, viţel, dar şi cafeaua, ficatul, splina, vinul roşu, alunele, icrele.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU