Guta este o formă de artrită care se manifestă prin episoade dureroase secundare inflamaţiei articulaţiilor. Boala este caracterizată prin durere, edem, roşeată şi căldură locală (inflamaţie), precum şi prin imposibilitatea funcţională a articulaţiei. Din păcate, fără tratamentul adecvat, guta este o boală ce prezintă acutizări frecvente care pot cauza leziuni severe ale articulaţiilor, tendoanelor sau ale altor ţesuturi.
Cauza principală a gutei este hiperuricemia (excesul de acid uric în sânge). Hiperuricemia este deseori asimptomatică şi nu cauzează complicaţii, majoritatea persoanelor cu nivel crescut sangvin al acidului uric nedezvoltând niciodată gută. La acest moment, nu este cunoscută cauza exactă a hiperuricemiei, dar s-au identificat diferiţi factori genetici incriminaţi în apariţia acesteia. Mai mult decât atât, guta este o afecţiune care afectează în mod special bărbaţii.
„Atunci când apar manifestări articulare, pacienţii vin la noi. Este vorba despre manifestări acute articulare, inflamaţia acută a articulaţiilor, dar a uneia dintre ele în mod special, şi cu dureri, modificări de culoare a articulaţiilor etc. Trebuie menţionat, totuşi, că durerea este foarte violentă şi este cel mai des întâlnită la nivelul degetului mare de la picior. Investigaţiile pe care suntem obligaţi să le facem ne confirmă, însă, diagnosticul. În general, pacienţii ajung la noi atunci când au manifestări articulare, ce pot apărea şi la nivelul genunchilor sau la al articulaţiilor mâinii. Acest lucru înseamnă o tulburare a metabolismului proteic. Analiza care ne susţine diagnosticul este măsurarea concentraţiei acidului uric, dar acesta nu este întotdeauna definitoriu. Pot exista manifestări şi cu un nivel al acidului uric normal sau uşor crescut, dar manifestările sunt zgomotoase. Oricum, aceasta este o boală care necesită, pe lângă tratamentul medicamentos, şi regim alimentar. Astfel, pacientul este restricţionat de la carnea de pui, viţel, ciocolată, cafea, ficat, splină, inimă. Acestea nu sunt deloc indicate. De asemenea, vinul roşu, alunele, icrele şi, nu în ultimul rând, vânatul dăunează bolnavilor diagnosticaţi cu gută”, ne-a declarat dr. Camelia Ciobotaru.
Specialişitii sunt de părere că pot exista şi alţi factori incriminaţi în etiologia bolii. Aici, se poate vorbi despre afecţiunile legate de dieta şi greutatea corporală, precum obezitatea. Boala propriu-zisă apare, însă, după ani de zile în care cristalele de acid uric se depun la nivelul articulaţiilor şi ţesuturilor învecinate.
Și băuturile alcoolice, în cazul acestor bolnavi, întrucât dereglează metabolismul hepatic. Alimentele permise sunt: laptele dulce sau bătut, iaurtul, brânzeturile nesărate și slabe. Este permisă și carnea de vacă, găină, puiul slab, fără piele sau pește slab. Acestora li se adaugă șalăul, bibanul, 1-2 ouă pe săptămână, mămăliga, supele în totalitate de legume, dulciurile light, nu foarte concentrate. Atenție! Ciocolata este strict interzisă pentru că este producătoare de urați și intensifică producția de acid uric.