Parfumată şi cu un gust dulce-acrişor, cu pulpa tare şi uşor înecăcioasă, dar plină de suc şi vitamine, gutuia este unul dintre cele mai îndrăgite fructe ale acestui anotimp. Stratul fin de puf care acoperă coaja galbenă ca frunzele de toamnă ascunde beneficii pentru sănătatea noastră.
1. Gutuia este alegerea perfectă dacă doriţi să mâncaţi ceva bun, dar ţineţi la siluetă. Acest fruct are un aport caloric scăzut: 100 g conţine doar 57 calorii!
2. Gutuia conţine mai mulţi antioxidanţi polifenolici vitali, în concentraţii mai mari decât în cazul merelor şi perelor. Acest fruct este practic un depozit de fitonutrienţi vitali ca fibrele, mineralele şi vitaminele.
3. Pulpa şi coaja de gutuie conţin o cantitate mare de fibre alimentare.
4. Gutuia este un aliat de nădejde în prevenirea cancerului! Granulele pe care le găsiţi în pulpă conţin compuşi astringenţi cunoscuţi sub denumirea de tanine, catehine şi epicatehine. Aceştia se prind de toxinele care cauzează cancerul de colon, protejând totodată mucoasa de boala inflamatorie intestinală şi diverticulită.
5. Gutuia scade colesterolul rău! Taninele din gutuie contribuie la reducerea greutăţii corporale şi la diminuarea nivelului de colesterol de tip LDL.
6. Gutuia ne ajută în lupta cu răcelile! Acest fruct este o sursă bogată de vitamina C: 100 g de gutuie furnizează 15 mg de vitamina C, echivalentul a 25% din doza zilnică recomandată. Vitamina C contribuie la eliminarea radicalilor liberi din organism, creşte imunitatea, scăzând frecvenţa infecţiilor virale şi a bolilor inflamatorii.
7. Gutuia este o sursă excelentă de minerale precum cuprul, fierul, potasiul şi magneziul, precum şi de vitamine din complexul B, ca tiamina, riboflavina şi piridoxina (vitamina B6).
8. Consumul de gutuie ajută în prevenirea bolilor de inimă! Acest lucru se datorează conţinutului ridicat de potasiu care contribuie la relaxarea arterelor şi a vaselor de sânge, efectul fiind resimţit în întregul sistem cardiovascular.
9. Deşi studiile continuă, cel mai probabil gutuia are şi proprietăţi anti-alergenice şi antiinflamatorii.
10. Extractul de seminţe de gutuie, dar şi fructul ca atare, pot fi utilizate în tratarea cistitei şi dermatitei atopice.
Noi v-am spus doar zece beneficii, restul vă lăsăm să le descoperiţi singuri când savuraţi acest fruct miraculos!