Costurile pe care ar trebui să le suportăm din propriul buzunar în cabinetele medicilor de familie şi în spitale ar putea fi eliminate după ce, vineri, Guvernul a solicitat acordul Fondului Monetar Internaţional pentru a amâna introducerea sistemului de coplată în sănătate. „Solicitarea de amânare a coplăţii a fost transmisă fără să fie stabilit şi un termen până la care această plată să fie amânată”, au declarat, pentru agenţia de presă Mediafax, surse guvernamentale, care susţin că experţii Fondului ar fi dispuşi să accepte această amânare.
Reamintim că introducerea sistemului de coplată constituie unul dintre angajamentele Executivului introdus încă de anul trecut în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plată să nu depăşească 40% dintre pacienţi.
Totodată, Ministerul Sănătăţii a lansat, la începutul acestei luni, în dezbatere publică, un proiect de hotărâre de guvern potrivit căruia asiguraţii vor achita coplata pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate atât prin internarea de zi, cât şi prin spitalizarea continuă, cu câteva excepţii.
Pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi, pacienţii vor trebui să scoată din portofele între 20 şi 60 de lei, în funcţie de clasificarea unităţilor sanitare. Nivelul minim al coplăţii se încasează pentru consultaţiile acordate de medicul fără grad profesional şi cu grad profesional specialist şi este de 4 lei pe consultaţie, iar cel maxim, care se achită pentru consultaţiile acordate de medicul cu grad profesional primar, este de 5 lei pe consultaţie. De asemenea, în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate coplata este de 5 lei pentru consultaţia la medicul specialist şi 7 lei pentru cea la medicul primar.