Sursa foto Daily Telegraph

Sursa foto Daily Telegraph
03 Noiembrie 2020
364 accesări
0 comentarii

Hepatita A sau boala mâinilor murdare este o afecțiune a ficatului, transmisibilă, care constă în distrugerea celulelor hepatice. Aceasta se transmite în mod special prin contact personal, prin intermediul alimentelor și a apei contaminate. Potrivit dr. Oana Macavei, virusul hepatic A poate fi întâlnit, însă, și în materiile fecale ale unei persoane infectate cu acest virus. Practic, microbul se transmite prin contactul cu aceste materii fecale infectate și din acestea poate trece cu ușurință în mâncare și apă, și prin ingerare, în organismul uman.

În ceea ce privește perioada de incubație, virusul hepatic A are o perioadă ce variază, între 15 și 45 de zile. „În prima fază, bolnavul începe să se simtă din ce în ce mai obosit, să aibă stări de greață, vărsături, dureri abdominale și chiar febră, dar mai rar. Aceste stări sunt însoțite, uneori, de diaree. Apoi, în următoarele două săptămâni, boala se poate transmite foarte ușor altor persoane. În cazul copiilor, ei pot răspândi virusul hepatic A perioade mai lungi de timp decât adulții, cei mici fiind contagioși timp de peste două luni de la debutul clinic al hepatitei A”, a explicat medicul.

Partea bună a lucrurilor este că, dacă cineva a fost infectat cu virusul hepatic A, la un moment dat, nu se mai poate infecta încă o dată și nici nu îl poate transmite altora. De ce? Pentru că, odată ce organismul se vindecă de hepatita A, dezvoltă anticorpi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU