30 August 2018
909 accesări
0 comentarii

Anul acesta, medicii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța au tratat în jur de o sută de pacienți diagnosticați cu hepatită și alte boli ale ficatului cauzate de hepatită. Potrivit specialiștilor unității sanitare, predominante au fost cazurile de hepatită virală cronică C. Următorul tip de hepatită care predomină este hepatita virală cronică de tip B. Virusul a fost depistat și în rândul mai multor copii aflați în evidențele SCJU. Astfel, patru copii cu vârste cuprinse între zece și 14 ani au fost diagnosticați cu hepatită reactivă nespecificată și cu hepatită virală cronică B.

Hepatita B se transmite prin contact cu sângele sau alte fluide ale corpului unei persoane infectate, în timpul nașterii (de la mamă la copil), prin schimbul de obiecte de igienă de personală (periuțe de dinți, lame de ras) sau schimbul de ace sau seringi (în cazul consumului de droguri).

Hepatita C, în schimb, se transmite prin contact sânge la sânge. Cele mai frecvente tipuri de infectare includ practici nesigure de injectare, sterilizarea nesigură a echipamentelor medicale. Potrivit OMS, la nivel mondial sunt aproximativ 130-150 milioane persoane infectate. Decesele cauzate de Hepatita C au ajuns la 500.000, în interval de 12 luni. Mai grav este că, în prezent, nu există nici un vaccin pentru hepatita C.

Prevenția constă în reducerea expunerii la factorii care pot duce la infectare. Totuși, HVC se poate vindeca prin tratament. Interpretarea datelor de hepatită C rămâne problematică, cu diferențe în sistemele de supraveghere și dificultăți în stabilirea cazurilor raportate ca acute sau cronice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU