24 Octombrie 2024
32 accesări
2 comentarii

Aveți arsuri la stomac și dureri în piept? Una dintre cauze poate fi hernia hiatală. În zilele noastre, din ce în ce mai multe afecțiuni digestive apar din cauza stresului și a unei diete dezechilibrate. Potrivit medicilor, hernia hiatală este considerată una din afecțiunile digestive cu o frecvență ridicată în cadrul populației.

Boala poate fi descrisă prin alunecarea stomacului în torace, prin orificiul esofagian al diafragmei. „Există destul de mulți factori de risc. Hernia hiatală poate fi întâlnită la orice vârstă, dar cel mai frecvent în jurul vârstei de 50 ani. Persoanele de sex feminin sunt, de asemenea, mai predispuse acestei afecțiuni, precum și persoanele obeze”, a explicat dr. Elena Petrovici, medic specialist medicină internă. Herniile hiatale mici, de cele mai multe ori, nu cauzează simptome și sunt descoperite de medici întâmplător. În schimb, cele mari pot determina regurgitații acide, arsuri și dureri în piept.

„De multe ori, această simptomatologie este înșelătoare, putând fi ușor confundată cu cea datorată bolilor cardiace. Prin urmare, este necesar diagnosticul corect pentru a se recurge la tratamentul adecvat în funcție de afecțiune”, a adăugat medicul specialist.

Complicațiile sunt date de refluxul gastro-esofagian prelungit, și anume: esofagita și chiar cancerul esofagian. Diagnosticarea necesită investigații complexe. Endoscopia digestivă superioară reprezintă investigația necesară pentru un diagnostic precis al acestei afecțiuni și a complicațiilor acesteia, a subliniat dr. Petrovici. În cazul herniilor hiatale mici, schimbarea regimului de viață poate da rezultate. Astfel, este indicată evitarea meselor cu conținut mare în grăsimi, a băuturilor carbogazoase - mese dese și mici cantitativ, cu evitarea odihnii timp de două - trei ore după masă, scăderea în greutate și renunțarea la fumat. În cazul herniilor hiatale medii și mari, este necesară și asocierea unui tratament medicamentos.

„Dacă aceste măsuri nu dau rezultatele așteptate, ultima soluție este intervenția chirurgicală ce rezolvă această supărătoare afecțiune. Chirurgia actuală folosită pentru hernia hiatală este minim invazivă, presupunând incizii mai mici, timp petrecut în spital și timp de recuperare mai mic, mai puțină durere”, a completat medicul.

În cazul herniei hiatale la copii, aceasta este de obicei congenitală (din naștere). Ca și în cazul adulților, simptomele nu sunt întotdeauna prezente. Printre simptomele herniei hiatale la copii se află: dureri abdominale, scaun de culoare închisă, sughiț frecvent, copilul nu mănâncă, din cauza senzației de preaplin după masă. La acestea se adaugă stările de balonare și vărsături, dificultăți în respirație. Ca și complicație, copiii pot suferi de boală de reflux gastroesofagian. Deși factorii declanșatori ai herniei hiatale nu sunt în totalitate cunoscuți, este bine să luați anumite măsuri de prevenire: mențineți o greutate optimă pentru corpul dvs, consumați cantități mai mici de mâncare și mai des și nu mâncați cu cel puțin cu 2-3 ore înainte de culcare, mențineți o alimentație echilibrată, renunțați la fumat. De asemenea, este nevoie să vă hidratați corespunzător (minim opt pahare de apă pe zi) şi să nu vă întindeți și nu dormiți imediat după masă

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

2 comentarii

30 octombrie
366519666396

tipff5

27 octombrie
026361424213

mptzz2

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU