La ora actuală, varicele sau venele varicoase reprezintă una dintre cele mai răspândite afecţiuni în întreaga lume, fiind întâlnită la peste jumătate din populaţia adultă, indiferent de sex sau de vârstă. În România, ultimele statistici arată că una din cinci persoane suferă de astfel de afecţiuni.
Potrivit dr. Mădălina Corici, medic specialist Chirurgie Vasculară, varicele sunt dilataţii venoase ce apar predominant la nivelul membrelor inferioare, din cauza poziţiei verticale adoptată de mare majoritate a persoanelor care sunt nevoite să muncească în picioare.
„În afară de poziţia defectuoasă care predispune la apariţia varicelor hidrostatice, componenta genetică este un factor important în etiologia acestei boli. Persoanele implicate într-o activitate ce necesită mişcare şi efort fizic mediu au şanse mai mici de a dezvolta această afecţiune. În schimb, efortul fizic intens sau o patologie tumorală la nivelul micului bazin poate determina apariţia edemelor la nivelul membrelor inferioare, de multe ori confundate cu patologia sistemului venos superficial (varice)”, a explicat medicul.
Ca urmare, dacă faceţi parte din categoria persoanelor care au varice, este important să evitaţi deshidratarea, deoarece aceasta predispune la accentuarea dilataţiilor venoase şi declanşarea unor fenomene inflamatorii (flebite), leziuni ce provoacă dureri foarte mari. Totodată, persoanele care muncesc în picioare, care nu beau suficientă apă pot avea parte de accentuarea dilataţiilor varicoase deja formate, precum şi de apariţia altora.
„Dilataţiile varicoase neglijate şi netratate pot duce la apariţia ulcerelor varicoase (leziuni cutanate produse în urma ruperii sau erodării pereţilor venelor dilatate), favorizate şi de edemul inflamator întâlnit la aceste persoane datorită poziţiei vicioase”, a mai spus dr. Mădălina Corici.