19 Septembrie 2018
1479 accesări
0 comentarii

Odată cu venirea toamnei şi a schimbărilor de temperatură, se acutizează şi durerile de spate şi de oase. Mai mult decât atât, în sezonul rece suntem tot mai predispuşi la sedentarism, ceea ce constituie o altă mare problemă. De ce? Pentru că absenţa activităţii fizice este asociată cu un risc crescut de anxietate, tulburări de somn, izolare socială sau probleme ale metabolismului.

De-a lungul timpului, cercetările au demonstrat faptul că oamenii care petrec mai mult de şase ore pe zi la birou au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, ateroscleroză şi rigidizarea arterelor, angină pectorală, tromboză profundă şi formarea de cheaguri de sânge la nivelul membrelor inferioare, precum şi boli coronariene.

„Un semnal de alarmă în plus este că sezonul rece afectează persoanele meteodependente, prin creşterea iritabilităţii, anxietate, depresie, apatie, oboseală, lipsă de concentrare, tulburări de somn, cefalee, dureri reumatice. Sezonul rece este un anotimp inevitabil şi pentru a trece mai uşor peste disconfortul cauzat de temperaturile scăzute, este indicată urmarea unor tratamente de recuperare şi reabilitare specializate, în cadrul unei baze de tratament complexe, ce oferă servicii medicale personalizate în funcţie de afecţiunile fiecărui pacient”, a declarat dr. Tatiana Tulea, medic specialist recuperare şi reabilitare medicală.

Tocmai de aceea, hidrokinetoterapia este extrem de benefică organismului.

„Căldura apei este utilă în reducerea durerii şi spasmelor musculare, creşterea fluxului sanguin, de asemenea, dacă terapia se face în apă caldă (31-33° C), circulaţia se îmbunătăţeşte şi acest lucru ajută durerea să se estompeze, căldura ridică pragul durerii, prin producerea unei forme de relaxare generală a muşchilor, stabilitatea termică permite menţinerea temperaturii corporale aproape constante, iar mişcarea are efecte în creşterea şi menţinerea sistemului imunitar. În plus, apa caldă creează un mediu confortabil pentru muşchi, iar exerciţiile de mobilitate se efectuează cu uşurinţă. Apoi, tratamentul este adaptat exclusiv nevoilor pacientului pentru a obţine cel mai bun nivel de reabilitare posibil”, a explicat medicul.

XXX

Terapia cu apă poate fi soluţia cea mai bună pentru persoanele care suferă de afecţiuni osteoarticulare, neurologice, reumatologice, ortopedice, neurochirurgicale etc. Desigur, fiecare pacient va beneficia de un tratament individualizat.

Totodată, afecţiunile care pot fi tratate prin hidrokinetoterapie sunt: durerile de spate, instabilitatea lombară, durerile la nivelul coloanei cervicale, leziunile sportive, tulburările de echilibru, durerile umărului şi ale braţului etc.

De precizat că şi copiii pot beneficia de aceste tratamente de apă. Important este ca pacienţii să nu aibă vreo contraindicaţie la tratamentul de recuperare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU