„Pentru tiroida mărită e nevoie de tratament pe viaţă? Pot afla din ce cauză apare boala asta şi dacă e periculoasă?” (Monica Botez)
* * *
Indiscutabil, funcţionarea în parametri normali a glandei tiroide este foarte importantă pentru organismul uman datorită faptului că afectează pulsul şi tensiunea arterială, dar şi nivelul colesterolului, nivelul energetic, tonusul muscular, văzul şi starea psihică. Potrivit dr. Anca Sima, medic primar, când glanda produce mai mulţi hormoni decât trebuie apar manifestările hipertiroidismului. Nu este cazul să intraţi în panică, întrucât, dacă se tratează la timp, suferinzii de afecţiuni tiroidiene pot duce o viaţă activă, normală.
Formele bolii: Hipertiroidismul este de două feluri: simplu şi autoimun. În cazul hipertiroidismului autoimun, corpul percepe glanda tiroidă ca pe ceva străin organismului şi în aceste condiţii declanşează un fel de atac asupra ei. Cu toate că nu se cunoaşte foarte bine cauza, s-a dovedit că acest atac nu distruge tiroida, ci doar stimulează producerea hormonilor. Este adevărat că există şi situaţii când în glandă s-ar putea dezvolta un nodul care funcţionează independent de restul glandei tiroide. Un lucru este cert: secreţia excesivă de hormoni a nodulului duce la apariţia hipertiroidismului.
Simptome: Lipsă de energie, stare de nervozitate şi slăbiciune generală, anxietate, iritabilitate, transpiraţie în exces, intoleranţă la căldură, greutăţi de înghiţire, diaree şi modificări ale aspectului pielii sunt cele mai importante simptome ale hipertiroidismului. Aşa stând lucrurile, ideal ar fi să luaţi legătura cu medicul de familie, pentru o evaluare a stării dumneavoastră de sănătate.
2 comentarii
17 iunie 2013
Cati ani ai?
21 februarie 2013
lingurar cristian
asi vrea sa ma agras /ce ar trebui sa fac , de cand ma stiu tot slab sunt cu aceleas cilograme 50kile. as vrea un raspuns va multumesc