Amigdalele au un rol important în apărarea organismului față de microbi. Mai puțin cunoscută este însă influența acestor formațiuni în ceea ce privește respirația. Dr. Vera Eniko Pall, medic primar pneumolog, a explicat că existența unor probleme la nivelul amigdalelor poate duce la tulburări de somn și la probleme cu respirația în timpul somnului.
„Amigdalele contribuie la apărarea organismului față de microbi, formând globule albe, producând anticorpi și jucând un rol de barieră la intrarea căilor respiratorii superioare. Amigdalita definește inflamația acestor formațiuni, este foarte frecventă la copii și necesită de obicei tratament antibiotic, la recomandarea medicului. Mai puțin cunoscută este influența măririi acestor formațiuni asupra respirației”, a afirmat dr. Vera Eniko Pall. „Hipertrofia amigdalelor, fără inflamație sau infecție, este cauza unor tulburări de respirație în timpul somnului. Aceste modificări favorizează sforăitul și pot duce chiar la opriri ale respirației în somn, la apneea de somn.
La copiii care sforăie este necesar un consult ORL pentru stabilirea conformației în sfera oto-rino-laringiană și depistarea factorilor cauzați. Când mărirea amigdalelor îngreunează respirația, amigdalectomia se impune și poate rezolva această tulburare respiratorie.
Și la adulți se poate depista hipertrofia amigdalelor, deși de obicei amigdalele se atrofiază cu vârsta”, a mai punctat medicul pneumolog.
Indiferent de vârstă, examenul ORL face parte din setul de investigații recomandat pentru depistarea apneei de somn.