09 Octombrie 2018
683 accesări
0 comentarii

Lupta cu kilogramele i-a chinuit mereu pe mulţi dintre noi. Specialiştii susţin că sunt oameni care au o disponibilitate genetică pentru îngrăşare, dar, de cele mai multe ori, kilogramele în plus sunt doar un rezultat al emoţiilor sau al lipsei de control.

Hipnoterapeutul Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, este de părere că majoritatea programelor tradiţionale de slăbit se bazează pe restricţii, diete şi tind să controleze numărul de calorii consumate într-o zi. În schimb, cei care se luptă de ani de zile cu kilogramele în plus ştiu că nu este atât de uşor.

„Aţi observat vreodată cât de mult este influenţată dorinţa de a mânca de starea noastră de spirit? Când eşti trist sau te simţi singur, creşte nevoia noastră de supraalimentare? În cele mai multe cazuri, oamenii care încearcă să slăbească cred că mâncarea este problema, în timp ce nu este deloc aşa. Oamenii tind să folosească alimentele ca pe medicamente, care să vindece răni sau dureri emoţionale. Întreabă-te «ce îmi doresc cu adevărat când poftesc la asta?». Poate fi vorba despre insecuritate, poate fi legat de partenerul de viaţă sau poate pentru că te simţi obosit, supărat sau anxios. Odată ce ţi-ai dat seama exact de ce ai nevoie, poţi găsi o alternativă mai sănătoasă pentru a-ţi satisface nevoia. Uneori, pare că ne hrănim mai degrabă sentimentele decât corpurile”, a declarat Eugen Popa.

Acesta a adăugat că avem tendinţa de a mânca mai mult atunci când emoţiile ne conduc viaţa. Mai mult decât atât, specialistul consideră că mâncatul calmează şi creează o senzaţie de bine şi de multe ori ne dă energia de care credem că avem nevoie pentru a depăşi sentimentele care ne domină.

„Dacă emoţiile noastre rămân neconştientizate, problemele noastre emoţionale vor continua să ne conducă, fără ca noi măcar să ne dăm seama de asta, iar dorinţa de a mânca va rămâne constantă. Atunci când emoţiile se transformă şi problemele emoţionale încep să se rezolve, ne vom schimba obiceiurile alimentare în mod natural, pentru că nevoile noastre se vor schimba. Cei mai mulţi oameni atunci când vor să slăbească apelează la diverse diete, susţinute de sport şi în cele mai ambiţioase cazuri schimbarea stilului de viaţă pe o perioadă de timp. În cele mai multe cazuri, voinţa ne face treaba până este atins obiectivul. Odată ce au scăpat de kilogramele în plus, cei mai mulţi oameni se întorc la stilul obişnuit de viaţă, care atrage după sine în cele mai multe cazuri un număr şi mai mare de kilograme în plus”, a explicat hipnoterapeutul.

Scăpaţi de obsesia de a mânca

Tocmai de aceea, hipnoza poate ajuta oamenii să scape de obsesia de a mânca.

„Toată lumea ştie că, mâncând mai puţin şi făcând mai multă mişcare fizică, ne conduce la o formă corporală mai bună, la o stare fizică şi de sănătate mult mai bune. Cum ar fi să le poţi face în mod natural, să le integrezi în stilul tău de viaţă şi să nu mai fie nevoie să apelezi constant la voinţă şi control? Principalul obiectiv al hipnozei este de a schimba perspectiva sau atitudinea unei persoane în ceea ce priveşte anumite situaţii. Oferind subiectului o înfăţişare, un gust sau o atingere a unei realităţi alternative, îi permite minţii lui subconştiente să ştie că există şi alte opţiuni pe lângă cele de care s-a agăţat atât de puternic. Mintea subconştientă nu ştie diferenţa dintre fantezie şi realitate. Introducându-i noi perspective, îi poţi lărgi imaginea de ansamblu. Hipnoza poate genera transformările dorite pe… nesimţite, pentru că acestea vin de la interior la exterior. Asta înseamnă că toate acele impulsuri pe care le aveam şi pe care nu le puteam stăpâni, care ne controlau şi ne făceau să mâncăm excesiv, spre exemplu, încep să se rărească, să fie controlate cu uşurinţă şi, în cele din urmă, să dispară”, a adăugat Eugen Popa.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU