13 Octombrie 2016
1232 accesări
0 comentarii

Hipoglicemia este cea mai frecventă complicaţie a tratamentului cu insulină. Copiii cu diabet de tip 1 trebuie să facă tratamentul cu insulină, iar acesta, din păcate, nu este perfect. Un copil cu diabet beneficiază de aceleaşi condiţii ca un copil perfect sănătos, mănâncă la fel, face efort fizic, acţiunile sunt aparent identice, dar tratamentul cu insulină nu este predictibil.

„Poţi să faci astăzi aceeaşi doză cum ai făcut în ziua precedentă, dar să ai hipoglicemie. Trebuie învăţaţi, atât copiii mai mari şi părinţii cum se manifestă hipoglicemia. Aceasta se manifestă cu tremurături, foame exagerată, paloare, transpiraţii, o stare de anxietate, de frică inexplicabilă. Dacă este o hipoglicemie care se instalează brusc, brutal şi scăderea glicemiei este masivă, se poate instala o simptomatologie mult mai gravă cu convulsii şi comă, pe măsură ce organismul se deteriorează. Dacă totul s-a instalat brusc, copilul este nesupravegheat şi familia nu a depistat la timp, atunci hipoglicemia poate fi urmată de convulsii şi comă”, explică dr. Cristina Maria Mihai, medic specialist pediatrie, nutriţie şi boli metabolice.

La copilul mic este foarte periculoasă hipoglicemia, iar medicii specialişti avertizează familiile, că hipoglicemiile repetate pot să altereze funcţia cognitivă a creierului, să aibă tulburări de învăţare la şcoală, tulburări de pronunţie a unor cuvinte, aşa că hipoglicemiile trebuie evitate, cu orice preţ.

„Noi vrem să avem un control perfect, dacă se poate, al glicemiei, fără complicaţii, fără hipoglicemie sau hiperglicemie. Sau dacă avem hipoglicemie, să fie uşoară. În momentul respectiv i se dă copilului zahăr, sau ceva dulce şi apoi încercăm să facem corecţii, să nu se mai ajungă acolo”, mai spune medicul specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii