02 Septembrie 2018
869 accesări
0 comentarii

Chiar dacă nu îşi doresc să treacă printr-o experienţă traumatizantă, din păcate, multe femei nu scapă de aşa ceva. La ce ne referim? La îndepărtarea totală sau parţială a aparatului reproductiv, adică la histerectomie. Această intervenţie constă, practic, în îndepărtarea chirurgicală a uterului. În cazurile în care se îndepărtează uterul şi colul uterin, intervenţia se numeşte histerectomie totală, iar atunci când sunt îndepărtate şi trompele uterine şi ovarele, este vorba despre o histerectomie totală, cu anexectomie bilaterală.

Realizată pe cale laparoscopică, minim invaziv, această intervenţie chirurgicală aduce un beneficiu major prin trauma minimă asupra peretelui abdominal, recuperarea post-operatorie rapidă, rezultatul estetic, operaţia realizându-se prin câteva incizii uşoare, dispuse la nivelul regiunii ombilicale şi la nivelul flancurilor abdominale.

Dr. Alina Vâncă, medic specialist Chirurgie Generală a declarat că indicaţiile histerectomiei laparoscopice sunt aceleaşi ca şi cele ale histerectomiei abdominale clasice. Astfel, se recomandă operaţia în cazul unui fibrom uterin, în această situaţie, histerectomia reprezentând cea mai sigură cale de tratament.

De asemenea, intervenţia trebuie făcută atunci când femeia acuză sângerări uterine persistente, cum ar fi menstruaţiile abundente şi îndelungate sau sângerările intermenstruale. Desigur, se recurge la histerectomie doar atunci când tratamentul medicamentos nu a fost eficient. Apoi, a precizat medicul se solicită efectuarea operaţiilor în cazul durerilor pelvine cronice, a adenomiozei (forma cea mai frecventă de endometrioză), a endometriozei extinse ori a tumorilor ovariene benigne sau a prolapsului uterin (coborârea uterului în vagin sau chiar dincolo de vulvă, care este însoţită de o serie de simptome şi complicaţii).

Totodată, se recurge la această ultimă soluţie în cazul pacientelor cu leziuni premaligne ale colului uterin asociate cu patologie uterină sau ovariană, la paciente ce nu îşi mai doresc sarcini, dar şi la cele cu cancer de endometru, cancer de col uterin sau de ovar.

„Histerectomia laparoscopică se adresează pacientelor de vârstă mijlocie, cu patologie ginecologică confirmată de către medici specialişti. Pacientele care au nevoie de acest tip de intervenţie, suferă de sângerări abundente în timpul menstruaţiei, sângerări între menstruaţii, tumori benigne ovariene, uterine, displazii de col uterin, patologie anexială, precum şi de patologie neoplazică. Toate aceste simptome nu dispar sub tratament conservator specific, deci pacientele au nevoie de o intervenţie chirurgicală. Din fericire, avantajele acestei tehnici minim invazive ajută ca perioada de suferinţă să treacă mult mai uşor: zilele de spitalizare sunt mult mai puţine (1-2 zile), durerile post-operatorii devin minime; cicatricea post-operatorie nu există, riscul de apariţie al complicaţiilor post-operatorii este mult mai mic, refacerea post-operatorie este mult mai rapidă. În plus, pacienta poate reveni la stilul ei de viaţă în scurt timp, lucru destul de greu de obţinut în urma unei operaţii clasice de histerectomie”, a explicat medicul.

Trebuie precizat că această intervenţie chirurgicală se realizează sub anestezie generală. Pacientele se externează la 48 ore post-operator, cu recomandarea de tratament anticoagulant pentru 14 zile, pentru a preveni riscul apariţiei trombozei venoase profunde, cu reintegrare socio-profesională şi reluarea activităţii la două săptămâni post-operator. Efortul fizic este permis la 30 zile post-operator.

Dr. Vâncă a mai spus că, deşi o astfel de intervenţie pare un pas greu de făcut în viaţa oricărei femei, este importantă alegerea corectă a echipei de chirurgi care va realiza intervenţia, pentru o recuperare post-operatorie rapidă şi o revenire imediată la viaţa de zi cu zi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU