La ora actuală, osteoporoza este denumită de specialiști și hoțul tăcut, întrucât afectează anual circa 200 de milioane de femei la nivel mondial, dintre care un milion sunt românce, se arată în cele mai recente rapoarte statistice.
Din păcate, numărul cazurilor este însă mult mai crescut, mai ales din cauza lipsei diagnosticului și a tratamentului adecvat. Specialiștii OMS estimează că până la sfârșitului anului 2020, numărul bolnavilor de osteoporoză va crește la un miliard de locuitori. Pentru că în primă fază nu doare, pacientele ajung la medic abia în stadiile avansate ale acestei boli, când tratamentul presupune, de fapt, o ameliorare a simptomelor și o reducere a riscului de fracturi osteoporotice. Reține, deci, că osteoporoza se previne, nu se vindecă.
Manifestările osteoporozei în stadii incipiente pot cuprinde: dureri de spate (cauzate de tasarea vertebrelor), cele de la nivelul șoldului sau membrelor inferioare, apărute în special în timpul nopții, scăderea progresivă în înălțime, postura încovoiată, îngreunarea capacității motorii, de a depune efort și de a ridica greutăți. Potrivit dr. Elena Moise, în stadiile mai avansate ale osteoporozei, pacienții se confruntă cu fracturi frecvente cauzate de traumatisme minore.
Cauzele apariției osteoporozei sunt diverse, acestea putând fi împărțite în două categorii: cauze asupra cărora nu se poate interveni: sex, vârstă, rasă, conformație corporală, antecedente familiale, prezența anumitor afecțiuni (diabet, artrită reumatoidă, dereglări hormonale). De asemenea, pot exista cauze ce pot fi controlate: tulburările de alimentație, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool.
Tocmai de aceea, aveți grijă să vă luați, zilnic, porția de calciu, mineralul esențial pentru prevenirea osteoporozei. Practic, acest mineral este vital în toate etapele vieții. Încă din burta mamei, copilul are nevoie de calciu pentru a putea dezvolta țesut osos. Mai departe, în copilărie și adolescență avem nevoie de calciu pentru a oferi rezistență oaselor, pentru a regla funcția musculară și pentru a menține sănătatea dinților, părului și unghiilor.
Apoi, necesarul de calciu crește pe măsură ce îmbătrânim, în special atunci când intervine menopauza, iar nivelul hormonului estrogen scade semnificativ. La fel de important este să i se ofere organismului cantități suficiente din acest mineral, deoarece organismul pierde calciu în fiecare zi prin piele, unghii, păr, transpirație, urină și materii fecale. Aceste pierderi de calciu trebuie să fie înlocuite prin dietă sau medicamente care conțin calciu.
În caz contrar, organismul folosește calciul din oase pentru a efectua diverse funcții, făcându-le așadar mai slabe și mai predispuse la rupere de-a lungul timpului. Alimentele bogate în calciu sunt laptele și produsele lactate, tofu, peștele, sucurile de fructe, dar și legumele verzi, precum spanacul, mazărea, dovleceii, prazul, broccoli, castraveții etc.
Mare atenție, însă, la excesul de sare și cafeină! Alimentele foarte sărate, ceaiul negru, cafeaua pot reduce capacitatea corpului de a asimila calciul.