Specialiştii spun că micuţii care mănâncă des preparate de tip fast-food au un coeficient de inteligenţă mai redus decât cei care mănâncă mâncare gătită. Practic, alimentaţia celor mici are un efect foarte mare asupra IQ-ului lor. Studiul în urma căruia s-a tras această concluzie a fost realizat pe un eşantion de 4.000 de copii cu vârsta cuprinsă între trei şi cinci ani şi rezultatele au scos la iveală faptul că părinţii cu un statut socio-economic scăzut îşi hrăneau copiii cu mâncare fast-food, ceea ce duce la un coeficient de inteligenţă scăzut.
Cercetătorii au descoperit faptul că, până la vârsta de opt ani, coeficientul de inteligenţă poate scădea cu două puncte. Specialiştii sunt de părere că un stil alimentar sănătos după această vârstă şi după ce daunele au fost produse nu mai poate avea nici o influenţă asupra dezvoltării creierului.