Conform statisticilor Ministerului Sănătăţii, aproximativ 5.000 de copii suferă de cancer în România şi anual sunt diagnosticate 500 de cazuri noi. Cancerul este a doua cauză de deces în ţara noastră, pentru copii cu vârste între 4-15 ani. Autorităţile abordează insuficient problematica şi nevoile copiilor bolnavi de cancer, iar situaţia în care aceştia se află în România este una de risc. Lipsa specialiştilor este printre cele mai grave dintre problemele cu care se confruntă şi micii pacienţi din Constanţa.
Printre multele probleme înregistrate de sistemul sanitar constănţean se numără şi lipsa specialiştilor în oncologie pediatrică, fapt pentru care, copiii diagnosticaţi cu această cruntă maladie sunt trataţi de un singur medic în cadrul centrului de zi Focus. 350 de suflete care ar trebui să se bucure de copilărie vin zilnic şi de la capătul judeţului pentru a beneficia de tratament, îngrijire şi consiliere psihologică la acest centru.
Medicul Adriana Apostol este singurul specialist hematolog din Constanţa care are competenţe pentru diagnosticarea, tratarea şi monitorizarea pacienţilor cu hemofilie sau alte forme asociate, iar pacienţii sunt, de obicei, trataţi în Spitalul Judeţean, doar în sistem de urgenţă, pentru ameliorarea crizelor de boală.
„Sunt în continuare singurul medic de această specialitate din Constanţa. În cadrul Centrului Focus tratăm 350 de copii cu diferite forme de cancer. 89 dintre ei au tumori solide, iar restul tumori non-maligne.De precizat este şi situaţia copiilor cu hemofilie care sunt trataţi în spital. Sunt 11 copii în total, dintre care 4 până în 18 ani cu forme severe de hemofilie care primesc tratament profilactic de 3 ori pe săptămână, printr-un Program Naţional destinat acestei boli. Ceilalţi primesc tratament doar dacă se lovesc, deci în urgenţă. Tratamentul se administrează intravenos pentru a preveni accidentele hemoragice. De altfel, această terapie este destinată exclusiv pacienţilor care suferă de forme grave de boală”, a precizat medicul hematolog.
Viaţa pacienţilor, un calvar!
Situaţia este similară şi în alte oraşe din ţară, motiv pentru care, Asociaţia P.A.V.E.L. - asociaţia părinţilor cu copii bolnavi de cancer a iniţiat o petiţie online prin care atrage atenţia autorităţilor asupra lipsei serviciilor de care ar trebui să beneficieze aceşti pacienţi.
„Pe lângă incapacitatea sistemului sanitar de a oferi şanse egale la tratament (lipsa specialiştilor, lipsa medicamentelor şi a aparaturii medicale etc.), atragem atenţia asupra numărului scăzut al serviciilor psiho-sociale adresate acestei categorii a populaţiei, atât în perioada tratamentului, cât şi post-tratament.În spitalele din România, unde sunt trataţi pacienţi cu diagnostic oncologic, nu există echipe multidisciplinare de specialişti, care să ofere servicii sociale complementare celor medicale. Reţeaua de sprijin şi serviciile sociale complementare celor medicale sunt inexistente în comunităţile de unde provin pacienţii. Nu există o metodă de asistenţă pe termen lung, în acord cu nevoile pe care le au pacienţii şi aparţinătorii lor. Monitorizarea evoluţiei cazurilor este aproape nulă şi nu se cunoaşte mai nimic referitor la evoluţia bolii şi a efectelor sale pe termen lung”, precizează reprezentanţii Asociaţiei.
Afecţiunea oncologică influenţează foarte multe aspecte ale vieţii unui pacient, de aceea copilul bolnav de cancer şi familia sa au nevoie de îndrumare, de sprijin psihologic, social, educaţional şi material, de momente de relaxare şi respiro în timpul spitalizării, de recuperare medicală în timpul tratamentului şi post-tratament, de consiliere pentru o mai bună reintegrare socio-profesională după finalizarea tratamentului.