SUD EST DENTAL fond
Interviu cu dr. Eduard Efremov, din cadrul Clinicii de Implantologie SudEstDental
- Domnule doctor, cum v-aţi gândit la o Clinică de Implantologie?
- În primul rând istoricul clinicii SudEstDental a început undeva în 1992, când pasiunea pentru tehnică dentară şi mai apoi pentru medicină dentară s-a împletit cu doriţa permanentă de perfecţionare într-un domeniu care evoluează fantastic de repede în privinţa manoperelor, a materialelor şi a aparaturii de specialitate.
Clinica SudEstDental a abordat implantologia (ramura cea mai tânără a stomatologiei) încă din momentul lansării acesteia la cote maxime la nivel naţional şi internaţional, iar acest lucru s-a tradus de-a lungul anilor prin dotarea cu tehnologie la cel mai înalt nivel, completată de perfecţionarea continuă la cursuri de profil din ţară şi din străinătate a medicilor clinicii. Astfel, clinica este pregătită oricând pentru toate tipurile de intervenţii chirurgicale şi reabilitări orale complexe, iar inserarea implanturilor dentare cu sau fără reconstrucţie osoasă ghidată au devenit proceduri de rutină.
- Ce este de fapt un implant dentar?
- Implantul dentar reprezintă tratamentul recomandat în cazul pierderii dinţilor şi asigură suport pentru întreaga dantură sau parţial. De fapt, implantul dentar endo-osos este un dispozitiv metalic biocompatibil cu organismul uman (din titan sau zirconiu) care se inseră în grosimea osului alveolar şi înlocuieşte rădăcina unui dinte care a fost extras. Coroana viitorului dinte va fi susţinută de un bont implantar care se ataşează implantului fie imediat după intervenţia de inserare, fie după o anumită perioadă de timp stabilită de medicul dentist. Această coroană este confecţionată de obicei din ceramică deoarece aceasta reproduce cel mai bine calităţile şi proprietăţile dinţilor naturali şi se adaptează perfect, oferind o dantură sănătoasă şi un zâmbet natural.
- Care sunt avantajele unui implant dentar? Există o limită de vârstă pentru care se recomandă?
Implantul dentar, ca şi tratament, este net superior lucrărilor protetice clasice care implică susţinerea pe dinţii naturali (deveniţi stâlpi) dar care pot fi mobilizaţi de către acestea în decursul anilor. Astfel, un implant dentar aduce beneficiul menţinerii osului pe poziţie împiedicând resorbţia osoasă naturală care se produce inevitabil după extracţia unui dinte. Mai mult decât atât, se evită în acest mod şlefuirea dinţilor stâlpi şi tratamentele de canale ale acestora.
De aceea tratamentul prin implanturi dentare este recomandat pacienţilor de orice vârstă - ele susţinând în aceeaşi măsură atât lucrările protetice fixe cât şi lucrările protetice mobilizabile (protezele).
- Care sunt riscurile implanturilor dentare şi cât durează implantul dentar?
- Intervenţia pentru inserarea unui implant este minim invazivă, durează maxim 45 minute iar sensibilitatea dureroasă postoperatorie este de multe ori mai scăzută decât cea apărută după o extracţie dentară şi este uşor de controlat cu medicaţia recomandată de către medicul implantolog. Datorită tehnologiei actuale şi a implementării rezultatelor cercetărilor din domeniu în practica curentă, riscurile sunt minime, integrarea în os a implantului realizându-se în proporţie de peste 98 %, cazurile de respingere ale organismului fiind extrem de rare.
Iar în condiţiile unei îngrijiri corespunzătoare, respectiv controale regulate pentru igienizare profesionalî (detartraj, periaj profesional) la fiecare 4-6 luni şi în absenţa factorilor de risc precum fumatul şi diabetul, un implant dentar se poate păstra pe arcadă pentru foarte mulţi ani.