Coronarografia sau angiografia coronariană este o explorare imagistică minim invazivă a arterelor coronare care alimentează cu sânge oxigenat miocardul (mușchiul inimii), fiind o bună tehnică de diagnosticare a afecțiunilor coronariene. Aceasta nu este considerată o metodă de tratament, dar poate ajuta medicii să stabilească metoda optimă de tratare a bolii coronariene. În același timp, investigația ajută la vizualizarea directă a stenozelor (îngustărilor) arterelor coronare responsabile de diminuarea fluxului de sânge care irigă miocardul, astfel apărând simptomele de angină pectorală sau infarct miocardic.
În principiu, coronarografia este o investigație recomandată pacienților cu risc cardiovascular (fumat, diabet zaharat, hipertensiune arterială, colesterol crescut), celor care suferă de dureri toracice precordiale, care au suferit: lipotimii sau sincope la efort, pacienți cu dureri toracice la efort sau /si repaus, un infarct miocardic sau un preinfarct, pacienți cu boala coronariană care au fost tratați prin intervenție chirurgicală de by-pass etc. În cele mai multe cazuri, investigația este indicată în următoarele situații: evaluarea stării de sănătate în cazul pacienților care prezintă dureri toracice precordiale care apar la efort; în diagnosticarea anginei pectorale stabile; în cazuri de angină pectorală care se agravează;
în evaluarea pacienților care au suferit un infarct miocardic; atunci când ecografia cardiacă evidențiază modificări de contracție la nivelul mușchiului cardiac; când apar modificări pe electrocardiogramă.