La ora actuală, histerectomia laparoscopică este metoda preferată, în locul histerectomiei abdominale, la pacientele care nu pot fi operate pe cale vaginală sau la care histerectomia vaginală este contraindicată.
În cazul acestei intervenţii se foloseşte un echipament endoscopic compus din telescop, respectiv un tub optic cu diametru mic, care este conectat la o cameră video, dar şi o sursă de lumină. Pentru că dispozitivul este foarte mic, acesta poate fi manevrat în zone care ar fi dificil sau imposibil de explorat în chirurgia clasică. Totodată, chirurgul poate vizualiza o imagine mărită a organelor pe un monitor special, ceea ce îi va permite să vadă structurile mult mai clar decât este posibil în operaţia clasică.
Trebuie precizat că această procedură necesită un instrumentar adecvat, atât pentru suturi, hemostază, cât şi o bună tehnică chirurgicală. În general, operaţia este indicată în cazul fibroamelor uterine mari, endometrioză, istoric de chirurgie abdominală anterioară, cu formare de aderenţe şi chist ovarian suspect.
„Histerectomia laparoscopică reprezintă îndepărtarea chirurgicală, minim invazivă, cu multiple beneficii a uterului. Avantajele intervenţiei constau în durere postoperatorie redusă, durată scăzută de internare şi recuperare, sângerare minimă, risc scăzut de infecţii”, au precizat reprezentanţii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”.