10 Iulie 2017
1940 accesări
0 comentarii

Omfalita neonatală reprezintă infecţia bontului ombilical, care debutează în jurul celei de-a treia zi de la naştere. Se prezintă sub forma unei zone roşii, sensibile, dureroase, tumefiate, în jurul cordonului ombilical.Infecţia poate cuprinde tot peretele abdominal, fiind forma cea mai gravă de infecţie, numită şi fasceită necrozantă.


„Microorganismele care produc omfalita sunt: Stafilococus aureus, Escherichia Coli, Klebsiella species, Streptococus pyogenes. Riscul cel mai mare de infecţie îl au prematurii, din cauza imunităţii scăzute, şi nou-născuţii care se nasc la domiciliu, în condiţii improprii. Tratamentul constă în aplicarea de soluţii antiseptice (alcool, soluţii pe bază de iod sau clorhexidină), precum şi tratament antibiotic injectabil”, explică dr. Elena Rotaru, medic specialist neonatologie, Spitalul Euromaterna.

Potrivit specialistului, profilaxia omfalitei se face prin adoptarea unei igiene riguroase: spălarea zonei cu apă şi săpun, lăsarea bontului ombilical la aer, pentru a se usca, evitându-se pansamentele locale, aplicarea de soluţii antiseptice (de preferat soluţii pe bază de alcool medicinal, 70 de grade, şi clorhexidină).

„În condiţiile în care părinţii observă secreţii abundente la nivelul bontului ombilical, înroşirea tegumentelor din jur, sângerări abundente, este necesară vizita la medic”, sfătuieşte medicul neonatolog.

Pentru detalii, apelaţi numărul de telefon al Spitalului Euromaterna, 0241.605.555.

Taguri articol: bebe pediatrie euromaterna neonatologie nou-născuţii

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii