25 Martie 2024
47 accesări
0 comentarii

De foarte multe ori, medicii recomandă montarea unui monitor holter și la copii, acesta fiind un dispozitiv cu ajutorul căruia se înregistrează fără întrerupere ritmul cardiac, pe o perioadă de 24 de ore sau mai mult. Holterul mai este numit și electrocardiogramă ambulatorie, singura diferență față de electrocardiograma clasică fiind faptul că aceasta nu mai beneficiază de aparatura fixă, ci de un aparat pe care pacientul îl poartă asupra lui, după ce a fost montat.

Practic, dispozitivul înregistrează ritmul inimii prin intermediul unor electrozi (senzori mici, conectați de un monitor) plasați pe piept. Holterul este important pentru că ajută medicul specialist să vadă cum reacționează inima pacientului, adult sau copil, la activitatea cotidiană normală. Potrivit dr. Norina Vasilache, monitorul holter EKG este un dispozitiv care înregistrează continuu bătăile inimii, pe parcursul unei perioade de timp, un dispozitiv de mici dimensiuni care funcționează pe bază de baterii. Astfel, ritmul inimii copilului este surprins de electrozii care au fost fixați în prealabil de pieptul acestuia. În timpul cât copilul poartă dispozitivul Holter este indicat ca el să fie implicat în toate activitățile obișnuite.

„Dispozitivul holter EKG poate înregistra bătăile anormale ale inimii, sau modificările care pot apărea în timpul episoadelor de dureri toracice, cu caracter de angină. La cei mici EKG-ul este recomandat în anumite situații, indiferent dacă pacientul este adult sau copil: pentru a determina modificări ale frecvenței cardiace; pentru a diagnostica anomalii/disfuncții care afectează funcția cardiacă; pentru a detecta bătăile neregulate ale inimii (aritmii cardiace); pentru a evalua durerile toracice; pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic atunci când copilul prezintă simptome precum: dificultăți de respirație, amețeli, sau chiar leșin. Monitorizarea cu holter EKG în cazul copiilor prezintă câteva beneficii indiscutabile: este o metodă non-invazivă; nu prezintă riscuri pentru starea de sănătate a copilului; poate surprinde tulburările de ritm cardiac: fibrilația atrială de exemplu; monitorizează corect tensiunea arterială, nu în condiții de stres la cabinetul medical, ci acasă, în cursul activităților cotidiene obișnuite (când copilul se joacă, doarme, aleargă); monitorizează presiunea arterială în cursul nopții, adică în timpul repausului complet”, a precizat medicul.

Montarea unui holter EKG nu este deloc dureroasă. Părintelui i se va spune ce să facă dacă în decursul monitorizării un electrod se slăbește și cade. Electrozii care se atașează pe piele sunt atașați cu fire de un monitor portabil, care funcționează pe bază de baterii. Acesta este purtat într-o husă care poate fi purtată în jurul taliei, sau chiar pe după gât (depinde de dimensiunile dispozitivului, dar și de vârsta copilului).

Mai departe, părintelui i se recomandă să țină un jurnal cu starea de sănătate a copilului, cu ceea ce simte acesta, dacă are perioade în care spune că este obosit, dacă îl doare ceva sau dacă îl vede apatic sau are un comportament neobișnuit. Este foarte important ca monitorul să fie păstrat uscat. Acest lucru înseamnă că nu îi veți putea face baie copilului care poartă un holter EKG. Pielea copilului poate fi ștearsă cu buretele, dar este esențial ca părintele să fie atent să nu se ude monitorul. De asemenea este foarte important să nu se deconecteze firele sau electrozii, pentru că în acest caz se întrerupe înregistrarea. De asemenea, este recomandat ca în perioada purtării unui holter EKG, copilul să nu se apropie de magneți, de detectoare de metal sau de zone de înaltă tensiune. La final, înregistrarea este analizată de un computer și se tipărește un raport, care va fi analizat de medicul cardiolog.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU