Foto: Parents

Foto: Parents
22 Mai 2020
861 accesări
0 comentarii

Există cazuri în care ecografia transfontanelară la noul-născut este indicată de către medicii pediatri. Dragi părinți, nu vă temeți, înainte de investigație, micuțul dumneavoastră nu trebuie să fie pregătit în vreun fel, nu trebuie anesteziat, iar părintele îl va asista pe micuț în permanență.

De regulă, această examinare cu ultrasunete este recomandată după vârsta de o lună de la naștere, dar nu mai târziu de șase luni, pentru că, până la această vârstă, fontanela este suficient de mare încât să permită o bună vizualizare a creierului bebelușului. Trebuie precizat că ecografia transfontanelară la nou-născut se face strict la recomandarea medicului pediatru și doar atunci când există suspiciuni că cel mic ar putea avea probleme neurologice. În același timp, examenul cu ultrasunete poate fi făcut și la indicația medicului neonatolog sau neurolog.

De asemenea, procedura este solicitată în cazul copilașilor născuți prematur, pentru a fi identificate din timp eventuale complicații neurologice, printre care se numără hemoragia intracraniană. În funcție de rezultatul investigației și de evoluția clinică a bebelușului, medicul va decide dacă este nevoie sau nu de repetarea examenului ecografic.

O altă indicație pentru ecografia transfontanelară apare atunci când capul bebelușilor crește mai repede decât în mod normal, dar și dacă

fontanela bebelușului este bombată. În plus, mai există situații în care cel mic trebuie să facă această investigație, cum ar fi leziunile ischemice, hidrocefalia, infecțiile neonatale, suspiciunea de tumoră intracraniană, convulsiile, comă, crizele de apnee vor primi indicație de ecografie transfontanelară la nou-născut.

Tot ce trebuie să facă adulții este să încerce să țină liniștit bebelușul, care dar nu va fi imobilizat. În același timp, ei trebuie să știe că rezultatul ecografiei transfontanelare nu va fi influențat în vreun fel dacă nou-născutul va plânge.

De obicei, examinarea se face în timp ce copilul este culcat pe spate sau pe burtă. Dacă nou-născutul începe să se agite, el poate fi luat în brațe de unul dintre părinți. Mai departe, medicul va aplica pe creștetul capului bebelușului un gel special, indispensabil pentru orice tip de ecografie. Potrivit dr. Ionela Popescu, recomandarea se mai face când sugarul vine dintr-o familie cu afecțiuni neurologice, când prezintă convulsii sau este agitat ori când prezintă diferite pete pe piele, care ar putea să se însoțească și de afectări cerebrale. În privința rezultatelor, acestea sunt interpretate pe loc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU