În condiţiile recent impuse de o comisie mixtă, alcătuită din mai mulţi reprezentanţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Consiliului Judeţean etc., medicii specialişti nu mai pot avea două contracte cu CJAS. Aceştia trebuie să aleagă unde doresc să îşi desfăşoare activitatea, la stat sau la privat, însă cadrele medicale nu sunt deloc împăcate cu această hotărâre şi doresc revizuirea deciziei.
Potrivit medicilor specialişti, în condiţiile în care anumite analize din sistemul privat erau decontate de CJAS, foarte multe persoane apelau la sistemul de sănătate privat pentru a face investigaţii, precum: ecografie abdominală şi consult medicină internă, ecocardiografie şi consult cardiologic, endoscopie digestivă superioară, colonoscopie etc. Acum, dacă un pacient doreşte să facă astfel de investigaţii, la un medic care nu are contract cu CJAS, trebuie să plătească preţul integral.
„Preţurile acestor investigaţii fără bilet de trimitere sunt mari. Preţul unui consult cardiologic este150 lei, ecografie cord,150 lei etc., în situaţia în care există persoane care au pensia şi de 400 lei. Oamenii alegeau să facă operaţii de maimică amploare în mediul privat: colecistectomii, hernii, eventraţii, apendicectomii, astfel uşurând şi munca celor de la Spitalul Judeţean. Preţul consultaţiilor decontate de către CJAS sunt de 18, 24 şi 35 de lei”, explică dr. Florian Stoian, specialist cardiolog.
Decizia ca specialiştii să nu mai poată avea două contracte cu CJAS a venit în urma constatării autorităţilor că judeţul Constanţa nu mai este deficitar în ce priveşte medicii de specialitate, în condiţiile în care în întreg judeţul există doar trei hematologi, cinci oncologi, un număr mic de nefrologi, gastroenterologi, specialişti de oncopediatrie, psihiatrie şi neurologie pediatrică.