În afară de faptul că arată rău, bătăturile cauzează, deseori, disconfort şi dureri. Tocmai de aceea, starea picioarelor noastre, modul în care mergem şi tipul de încălţăminte pe care o purtăm sunt de obicei responsabile pentru formarea bătăturilor. Acestea apar de cele mai multe ori în zona călcâiului şi în partea externă a degetului mare.
Potrivit dr. Corina Năstase, este extrem de important să ştim să alegem corect încălţămintea. De exemplu, a subliniat medicul, modelele cu un calapod prea dur sau nepotrivit formei picioarelor noastre, pot să ne roadă şi să creeze disconfort, iar pe termen lung vor forma bătături.
„Acesta este motivul pentru care trebuie să optaţi pentru pantofi comozi şi în cazul în care picioarele noastre sunt mai late, să optăm pentru încălţăminte specială, pentru a garanta o stare perfectă a picioarelor. Totodată, se recomandă să alegem pantofi fabricaţi din materiale de calitate, care să permită transpiraţia corectă a pielii piciorului, evitând astfel şi bătăturile. Un aspect important este să alternaţi perechile de pantofi, pentru că purtarea zilnică a aceeaşi perechi de pantofi creşte probabilitatea generării unor băşici şi bătături în anumite puncte”, a subliniat medicul.
În cazul femeilor, acestea ar trebui să ţină cont de faptul că purtarea excesivă a pantofilor cu toc le poate afecta teribil. Acest tip de încălţăminte, din cauza unghiului de înclinaţie al tălpii şi a îngustimii părţii anterioare, duce la apariţia bătăturilor, în multe cazuri. Înainte de toate, însă, este important să menţinem pielea picioarelor bine hidratată, în special în zonele predispuse la formarea bătăturilor, astfel evitând apariţia lor. În cazurile de bătături grave, se recomandă un control la un specialist podolog.