01 Mai 2017
2694 accesări
0 comentarii

Sunt afecţiuni cauzate de bacterii, virusuri, paraziţi, ce se transmit prinintermediul mâinilor şi veselei murdare, a muştelor, gândacilor, rozătoarelor, a alimentelor şi apei contaminate. Aceste afecţiuni devin tot mai frecvente, odată cu creşterea valorilor termice. De aceea, pentru a preveni afecţiunile cu poartă de intrare digestivă, toată lumea trebuie să respecte câteva recomandări.


„Pentru că vremea se încălzeşte tot mai mult, trebuie să se evite prepararea alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, iar păstrarea alimentelor să se facă la temperaturi de 4-8 grade Celsius. De asemenea, alimentele pentru sugari trebuie consumate imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider.A se evita contactul între alimentele nepreparate şi cele preparate. Spălaţi atent recipientele în care se realizează prepararea şi păstrarea alimentelor.


Spălaţi mâinile cu apă şi săpun înainte de prepararea alimentelor.


Fructele, zarzavaturile şi verdeţurile trebuie spălate foarte bine, sub jet de apă. Asiguraţi condiţiile necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau rozătoare”, explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.


Specialiştii indică a se fierbe apa, în cazul în care există îndoieli asupra calităţii surselor de apă ce sunt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor.
Nerespectarea acestor recomandări poate să ducă la apariţia unor afecţiuni, precum: enteroviroze, hepatită virală de tip A, salmoneloze, febră tifoidă, toxiinfecţii alimentare, botulism, dizenterie, diaree acută cu Escherichia coli, holeră, dizenterie amibiană, trichinoză, lambliază etc.
Dacă prezentaţi: vărsături, crampe abdominale, scaune diareice, cu sau fără febră, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică vă sfătuiesc să vă prezentaţi, de urgenţă, la medicul de familie sau la Secţia de Urgenţe.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii