Nu puţine sunt cazurile în care femeile pierd, fără să vrea, urină, iar aceasta este o problemă cu care ele confruntă mai ales după naştere sau după ce au intrat la menopauză. Incontinenţa urinară reprezintă pierderea involuntară a urinei şi este catalogată a fi mai degrabă un simptom şi nu un diagnostic.
Specialiştii Spitalului de Obstetrică- Ginecologie „Euromaterna” sunt de părere că aceasta poate fi de mai multe feluri, dar incontinenţa urinară de efort este cea mai des întâlnită afecţiune de acest tip şi poate apărea în urma unui efort brusc precum tusea, strănutul sau ridicarea de greutăţi, acţiuni ce exercită presiune asupra vezicii urinare.
Pentru că are un impact major asupra calităţii vieţii femeii, incontinenţa urinară, netratată o perioadă îndelungată, poate genera apariţia depresiei. Mai mult decât atât, intervine mirosul dezagreabil, greu de suportat, pacienta este nevoită să apeleze la folosirea absorbantelor şi poate deveni chiar depresivă.
Epidemiologii au demonstrat de-a lungul timpului că există o rată mai mare de apariţie a incontinenţei urinare la femeile care au un tabagism cronic din cauza eforturilor de tuse constante care forţează vezica urinară. În plus, tutunul are un efect de slăbire a musculaturii organismului.
Spre exemplu, un studiu realizat în România arată că deşi 98% dintre femeile care pierd urină constant sunt îngrozite de acest fapt, doar un sfert dintre ele se adresează medicului pentru tratament. Cele mai multe, ajunse la o vârstă consideră că aceste pierderi de urină sunt normale şi încearcă să le atenueze cu ajutorul unor proceduri tradiţionale. Această categorie de persoane trebuie să ştie că riscurile neprezentării la medic sunt legate de scăderea calităţii vieţii, apariţia infecţiilor, iritaţiilor, inflamaţiei sau a pruritului local.
Totodată, din cauza imposibilităţii de a menţine o igienă genitală constantă, precum şi a posibilităţii de a pierde urină în timpul actului sexual, femeile au tendinţa de a-şi îndepărta partenerul şi a limita cât mai mult posibil viaţa intimă.
Deşi pare o contradicţie, medicii recomandă pacienţilor ca, în caz de incontinenţă urinară, să bea cât mai multă apă pentru a se feri de probleme cu vezica. Mai exact, beţi zilnic minimum doi litri de apă pentru a preveni constipaţia, care poate irita vezica şi poate cauza incontinenţă. Trebuie doar să aveţi grijă să beţi apă pe tot parcursul zilei şi nu preponderent seara, pentru că puteţi avea surpriza că aveţi nevoie la toaletă toată noaptea.
În cadrul spitalului „Euromaterna” aveţi posibilitatea de a corecta această afecţiune. Dacă aveţi întrebări despre această procedură, vă puteţi adresa specialiştilor, sunând la numărul de telefon 0241.605.555 sau faceţi o programare online pentru consult.