18 Decembrie 2021
361 accesări
0 comentarii

La ora actuală, infecția cu Campylobacter este cea mai frecventă cauză de diaree la nivel mondial. Aceasta se manifestă în mai multe moduri, de la febră la disconfort abdominal. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează faptul că bolile de origine alimentară, inclusiv campilobacterioza, cum mai este denumită infecția menționată, afectează una din zece persoane din întreaga lume, la un moment dat. Desigur, păstrarea la distanță a bacteriilor care cauzează aceste boli nu este doar o chestiune de igienă. În primul rând, trebuie subliniat faptul că numele Campylobacter nu se referă la o singură specie bacteriană, ci la un gen sub forma unui bacil care cuprinde cel puțin 12 specii cauzatoare de boli la oameni. Cea mai frecventă specie provoacă până la 90% dintre infecții. Desigur, datele confirmă faptul că campilobacterioza este la ordinea zilei, și, în general, această infecție este cauzată de ingestia de lapte nepasteurizat sau de carne crudă sau insuficient gătită. Practic, arată specialișții de la dozadesanatate.ro, bacteriile Campylobacter invadează celulele din intestinul subțire folosind un mecanism similar cu salmonella non-tifoidă, provoacă leziuni și modifică absorbția fluidelor. Principalele surse de infecție sunt: consumul de produse din carne puțin gătite, în principal de origine aviară, consumul de lapte nepasteurizat, prezența bacteriilor în apa netratată, contactul cu animale de companie sau animale de fermă infectate. Cel mai frecvent simptom al infecțiilor cu Campylobacter este diareea, uneori cu sânge. De obicei, apare între două și cinci zile după contactul cu bacteriile și se ameliorează de la sine după șase zile. În același timp, pot exista și alte simptome, cum ar fi: crampe și dureri abdominale, febră și oboseală, greață și vărsături.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU