Helicobacter Pylori este o bacterie care colonizează mucoasa stomacului, fiind întâlnită destul de des în rândul populaţiei şi mai ales în cazul persoanelor cu vârsta de peste 50 ani.
Aceasta se transmite prin intermediul apei contaminate sau a mâinilor murdare (transmitere fecal-orală), prin salivă.
Dr. Elena Petrovici, medic specialist Medicină Internă şi Gastroenterologie spune că simptomele sunt la majoritatea persoanelor, asimptomatice, iar descoperirea infecţiei se face, efectiv, întâmplător. Desigur, există şi situaţii în care sunt prezente simptome date de boala ulceroasă sau gastrită, cum ar fi durerile epigastice, greaţa, vărsăturile.
„Cea mai frecventă afecţiune gastrică dată de infecţia cu Helicobacter Pylori este reprezentată de ulcerul duodenal, care apare în 90% din cazuri urmată de ulcerul gastric, în 70% din cazuri şi doar într-un procentaj foarte mic poate apărea cancerul gastric.
În prezent, există mai multe posibilităţi de diagnostic. Cele mai utilizate şi cu mare specificitate sunt determinarea antigenului HP din materii fecale şi testul rapid la urează, care utilizează un fragment de mucoasă gastrică prelevată prin biopsie, în timpul endoscopiei digestive. Frecvent este folosită ca metodă de diagnostic detectarea anticorpilor HP din sânge. Trebuie, totuşi, ţinut cont de faptul că anticorpii pot persista chiar dacă boala a fost eradicată şi deci nu poate fi folosită ca metodă de diagnostic certă a infecţiei”, a explicat medicul.
Dr. Petrovici a precizat că tratarea infecţiei este obligatorie la pacienţii cu ulcer gastric/duodenal, gastrită atrofică, limfom Malt şi mai ales după operaţia de cancer gastric.
Nu uitaţi, însă! Simpla descoperire a colonizării mucoasei gastrice cu Helicobacter Pylori, dar fără leziuni, nu justifică tratamentul.
Acest tratament trebuie recomandat de medic, întrucât infecţia se distruge greu şi poate avea, deseori, recidive.